Piispa Laajasalolle kritiikkiä Halla-ahon kutsumisesta puhumaan sananvapaudesta

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Sadat ihmiset ovat kritisoineet piispa Teemu Laajasaloa hänen kutsuttuaan Jussi Halla-ahon keskustelemaan sananvapaudesta ja kiusaamisesta koomikko Joonas Nordmanin kanssa Kirkkopäiville 18.5. 

Kirkkopäivien pääpuhujat professori Ilkka Huhta ja dosentti Mikko Malkavaara ovat jo ilmoittaneet jäävänsä pois vastalauseena Halla-ahon kutsumiselle.

– Jussi Halla-ahon poliittinen asema perustuu populistiseen ideologiaan, jonka retoriikassa väkivalta ja syrjintä ovat ratkaisevassa roolissa. Olemme siksi vakuuttuneita siitä, että juuri mainittu henkilö on täysin sopimaton puhumaan sananvapauden rajoista Kirkkopäivillä, he perustelevat protestiaan.” (K&K, 26.4.)

259 pappia ja luottamushenkilöä: keskustelu on peruttava

259 pappia, luottamushenkilöä ja kirkon työntekijää vetoaa Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelua peruttavaksi:

”Kirkko haluaa olla dialogin ja sovinnonteon paikka, mutta historiallisesti kirkko on ollut myös vihapuheen paikka. Monesti kirkko on ollut hiljaa ja sallinut vihapuheen levitä. Nyt on aika viestiä, että emme hyväksy vihapuhetta ja ihmisarvon mitätöimistä kirkossa ja Kirkkopäivillä. Siksi vaadimme, että Kirkkopäivien tulee perua tapahtuma nykyisessä muodossaan.”

Avoimen vetoomuskirjeen allekirjoittajina ovat muun muassa Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen, kirkolliskokousedustaja Jaakko Weuro, Helsingin ja Vantaan kirkkovaltuustojen puheenjohtajat Hanna Mithiku ja Eve Rämö. (Kotimaa24, 29.4.)

Samuli Suonpään kritiikki

Myös toimittaja Samuli Suonpää kritisoi Halla-ahon kutsumista ja kirjoittaa kuinka juuri Halla-aholla on ollut

”ratkaisevan suuri rooli suomalaisen rasismin nousussa ja väkivaltaistumisessa. Hän on kirjoituksissaan lietsonut pelkoa Eurooppaa uhkaavasta islamisaatiosta, eurooppalaisia kansoja uhkaavasta ”väestönvaihdosta”. [- -] ”Väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino”, kirjoitti Halla-aho vuonna 2003.”

Halla-aho kiistää niin maahanmuuttajien kuin suvaitsevaistenkin ihmisarvoa, mikä madaltaa kynnystä väkivaltaan, kirjoittaa Suonpää (K&K, 17.4.).

Päätoimittaja Jaakko Heinimäen kirjoitus

Kirkko&Kaupungin päätoimittaja Jaakko Heinimäki pyysi kuvittelemaan piispan kutsuvan kirkon juhlatilaisuuteen puhujaksi raiskaajan, joka on julkisesti vähätellyt tekojaan ja lisäksi kuitannut Korkeimman oikeuden langettaman raiskaustuomion vain muutaman ihmisen henkilökohtaiseksi mielipiteeksi.

”Melko jämäkkänä saisi piispa keskustelua käydä, ettei festariyleisölle tulisi sellainen olo, että kirkko on jotenkin normalisoimassa seksuaalista ahdistelua ja häirintää”, Heinimäki kirjoittaa (K&K, 24.4.).

Lisäys 19.5.

HS uutisoi keskustelutilaisuuden jälkeen Jussi Halla-ahon saaneen sanoa mitä haluaa. ”Hän ei täsmennä väitteitään eikä Laajasalo tartu näihin tarkemmin. Halla-aho esiintyy silminnähden rennosti, jopa naureskelee. Tilaisuus on hänen kannaltaan turvallinen, sillä häntä ei haasteta kuten vaikka tv-tenteissä.” (HS19.5.)  

 

  • Mikael Kallavuo