BERNIE SANDERS NOUSI GALLUP-JOHTOON VOITTAEN MYÖS TRUMPIN

Kuva: Bernie Sandersin Facebook-sivustolta, https://www.facebook.com/berniesanders/photos/a.324119347643076/2798389840216002

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva senaattori Bernie Sanders on noussut gallupeissa. Keskiviikkona (22.1.) hän siirtyi selkeään johtoon saaden 27 prosenttia, kun toiselle sijalle jäänyt entinen varapresidentti Joe Biden sai 24 prosentin kannatuksen. Senaattori Elizabeth Warren sai vain 14 prosentin kannatuksen samassa koko maan kattavassa CNN:n gallupissa.

Merkillepantavaa on, kuinka Sandersin suosio on noussut kuukausi kuukaudelta samalla kun ykköspaikkaa pitäneen Joe Bidenin suosio on selvässä laskutrendissä.

CNN:n toimittaja Ryan Sruyk osoitti (22.1.) trendit selkeästi:

Joe Bidenin kannatus CNN:n gallupeissa:
Lokakuu 34%
Marraskuu 28%
Joulukuu 26%
Tammikuu 24%

Bernie Sandersin kannatus CNN:n gallupeissa:
Lokakuu 16 %
Marraskuu 17 %
Joulukuu 20 %
Tammikuu 27 %

Aikaisemmin Sanders sai myös Reuters/Ipsosin gallupissa (17.1.) ykkössijan 20 prosentilla, kun Joe Biden oli tippunut19 prosenttiin.

Ensimmäiset esivaalit pidetään jo viikon kuluttua 3.2. Iowassa, jossa Sanders on ollut gallup-suosikki (ABC, 13.1.) Viikkoa myöhemmin on New Hampshiressa esivaalit, jossa Sandersilla on valtava etumatka 29 prosentin kannatuksellaan (WBUR23.1.)

Sandersin mahdollisuudet kahdessa ensimmäisessä esivaalissa näyttävät galluppien mukaan siis hyviltä. Voitoista seuraava valtakunnallinen mediahuomio merkittävästi vahvistaisi hänen maanlaajuista uskottavuuttaan. Etenkin kun näiden osavaltioiden voittajat näyttävät suunnan, joita usein seurataan muissa osavaltioissa.

Sandersin suosio nousee haukuista huolimatta

Johtavien demokraattien, kuten Hillary Clintonin, parjauksista huolimatta Sandersin suosio on vain vahvistunut. Haukut onkin otettu Sandersin kannattajien parissa eräänlaisena positiivisena osoituksena Sandersin riippumattomuudesta, arvioi toimittaja Krystal Ball (23.1.)

Sanders koetaan vallitsevan järjestelmän ja eliitin haastajaksi, joka on kerännyt lukemattomien tavallisten ihmisten lahjoituksilla kaikkein suurimman rahoituksen vaalikampanjalleen.

Sandersilla parhaat mahdollisuudet voittaa Trump

Oikeistopopulistinen Trump voi siis saada vastaansa edistyksellisen Bernie Sandersin, joka vankkumatta puolustaa julkista terveydenhoitoa, ilmaista koulutusta ja ympäristöä sekä vastustaa Yhdysvaltain jatkuvaa sodankäyntiä.

Sandersilla on demokraateista parhaat mahdollisuudet voittaa Trump. Sanders voittaisi Trumpin peräti yhdeksällä prosentiyksiköllä SurveyUSAn 14.–16. tammikuuta tekemässä kyselyssä, joka kattoi yli 4000 rekisteröitynyttä äänestäjää. (Newsweek 22.1.)

Mikäli Sanders valittaisiin Yhdysvaltain presidentiksi, niin hän voisi vaikutusvallallaan edistää monia muitakin valtioita vahvistamaan demokraattisen yhteiskunnan perusarvoja ja instituutioita.

Mikael Kallavuo