Soininvaara: Espanjan vasta-ainetestien tulos on todella huono asia

Osmo Soininvaara. Kuva: Heini Lehväslaiho

En tiedä, ymmärtävätkö kaikki, kuinka huono uutinen oli Espanjan SARS-CoV-2 -viruksen vasta-ainetestin tulos. Sen mukaan espanjalaisista taudin oli sairastanut vasta 5 prosenttia. Luku on vain vähän yli kahdeksan kertaa suurempi kuin todettujen tartuntojen määrä. ”Vain”, koska on oletettu, että lieväoireisia tai muuten vain testaamattomia on 15–30 kertaa niin paljon kuin varmennettuja tapauksia.  Madridissakin positiivisia vasta-ainetestituloksia oli vain 11,3 %.

Miksi tämä tieto on niin surullinen?

Se osoittaa, että tauti on tappavampi kuin on luultu tähän asti ja että sitä sairastetaan pitkään – niin pitkään, että joskus saadaan rokote, jos saadaan.

Jos tätä tulosta ei saada horjutetuksi, minä esimerkiksi joudun nostamaan arvioni taudin tappavuudesta neljästä promillesta liki prosenttiin

Tästä voi tulla meille pysyvä seuralainen. On nimittäin esitetty varteenotettavia epäilyjä, syntyykö tautia vastaan pitkäaikaista immuniteettia. Jos sitä ei synny sairastamalla, ei sitä synny rokottamallakaan, koska rokottaminen käyttää samaa vasta-ainereaktiota kuin sairastaminen. Jos virus muuntautuu niin, että se voi palata uudestaan ja sairastuttaa niitäkin, jotka ovat taudin jo sairastaneet, se pystyy sairastuttamaan myös ne, jotka ovat saaneet rokotteen sitä vanhaa muotoa vastaan.

Espanjan tuloksiin liittyy kuitenkin muutama outo luku, jotka kielivät (ehkä) siitä, että vasta-ainetesti aiheuttaa vääriä negatiivisia tuloksia.

Niiden keskuudessa, joilla on havaittu tartunta PCR-testillä (joka sekin tuottaa runsaasti vääriä negatiivisia) vasta-ainetesti oli kuitenkin negatiivinen 17 prosentilla tapauksista.

Yhtenä COVID-19:n oireista on pidetty maku- ja hajuaistin menettämistä. Näyttäisi olevan liikkeellä toinenkin samoja oireita aiheuttava tauti, koska tässä joukossa vasta-ainetesti oli positiivinen vain 43,3 prosentilla tutkituista.

Kummallisin on kuitenkin ikäjakauma. Sen mukaan taudin sairastaneissa on ikääntyneitä paljon enemmän kuin nuoria. Voisi kuvitella, että nuoret aikuiset elävät sosiaalisesti vilkkaampaa elämää kuin 70-vuotiaat, Jokin selitys tähän outoon ikäriippuvuuteen on oltava.

1. Vaikka nuorilla on enemmän kontakteja, ikääntyneillä on enemmän sellaisia kontakteja, jotka saavat aikaan tartunnan. Me tiedämme aivan vähän siitä, millaisissa olosuhteissa virus tarttuu, joten en pysty kommentoimaan tätä mahdollisuutta enempää.

2. Nuorilla ja taudin lievänä sairastaneilla syntyy vasta-aineita niin vähän, ettei testi huomaa niitä. Pienikin määrä vasta-aineita saa kuitenkin aikaan vastustuskyvyn, koska elimistö muodostaa vasta-aineita lisää, kun niille on tarvetta ja resepti on muistissa.

Blogini kommentoijat ovat opettaneet minulle, että ihmisellä on itse asiassa kaksi immuunipuolustusmekanismia (erään kommentoijan mukaan kolme), joista T-solut saattavat tuhota viruksen ilman, että syntyy testissä näkyviä vasta-aineita. Ilmeisesti tälläkin puolustusjärjestelmällä on kuitenkin muisti, joten viruksen ei kannata yrittää toista kertaa ihan heti uudestaan. Näin ainakin jotkut kommentoijista ovat sanoneet.

3. Nuorilla ja lapsilla on enemmän kokemusta muista koronaviruksista ja tämä antaa joillekin suojan COV-19:ää vastaan. Tähän mahdollisuuteen törmää aika usein. Jos tästä on kyse, se muuttaa tämän huonon uutisen hyväksi. Tauti ei ole levinnyt niin laajalle kuin on luultu, koska monella on jo immuniteetti. Tosin taudin tappavuuteen se ei vaikuta mitään henkilötasolla, mutta väestötasolla tietysti vaikuttaa, koska pienempi määrä ihmisiä voi taudin saada. Esimerkiksi nimimerkki Olli S kirjoitti 17.5. tästä:

Olli S sanoo:

17.5.2020 14:54

Joitakin tutkimuksia, jotka viittaavat muihin koronaviruksiin perustuvaan risti-immuniteettiin SARS-kakkosta vastaan:

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)30610-3

Tässä vielä toinen

Hyviä uutisia, jos totta!

Elämme mielenkiintoisia aikoja!

OSMO SOININVAARA

(Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin blogina Osmo Soininvaaran kotisivuilla 17.5.)

  • Vihreän liikkeen yksi perustajista Osmo Soininvaara on toiminut muun muassa vihreiden puheenjohtajana, kansanedustajana viisi vaalikautta ja ollut Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 1985.