HX-hankkeen kustannukset tutkittava puolueettomasti

F-35-hävittäjä. Kuva: Wikipedia. Public domain photograph from defenseimagery.mil.

Professori Heikki Hiilamo kritisoi Hornett-hävittäjähankintaan liittyviä monia epäselvyyksiä Vapaus Valita Toisin ja rauhanjärjestöjen virtuaaliseminaarissa (12.5.).

Samassa seminaarissa tietokirjailija Pentti Sainio kuvasi, kuinka Suomen puolustusvoimiin on omaksuttu vanhentuva yhdysvaltalainen sodankäyntistrategia, jossa ilmavoimat on nostettu pääasevoimaksi. Sotilastahot ovat Sainion mielestä lähestyneet Yhdysvaltojen asevoimia jo niin liki, että ne kiskovat monin eri tavoin maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa Yhdysvaltojen suuntaan.

Sainio mainitsi, kuinka puolustusvoimien edellinen komentaja Jarmo Lindberg palkittiin viime heinäkuussa Yhdysvalloissa kaikkein korkeimmalla ulkomaiselle sotilaalle myönnettävällä Legion of Merit -kunniamerkillä.

Mitalin perusteluissa kehutaan Lindbergin lisänneen Yhdysvaltojen ja Suomen välisiä sotaharjoituksia 300 prosentilla ja vahvistaneen Suomen suhdetta Yhdysvaltoihin sekä Natoon.

Kuvassa Yhdysvaltain aselajineuvoston puheenjohtaja Joseph Dunford ojentamassa Legion of Merit -mitalia Jarmo Lindbergille, 9.7.2019.

(Kuva: Navy Petty Officer 1st Class Dominique A. Pineiro, DOD (public domain)

Joseph Dunford siirtyi eläkkeelle syyskuun lopulla. Jo tammikuussa F-35-hävittäjiä valmistava Lockheed Martin -yhtiö tiedotti valinneensa Dunfordin johtokuntaansa.

Huhtikuussa uutisoitiin Jarmo Lindbergin siirtymisestä Lockheed Martinin konsultiksi. Tämä herätti mediassa aikamoisen kohun. Kahden päivän kuluttua puolustusministeri Antti Kaikkonen ilmoitti, että ulkopuolisten konsulttien käyttö HX-hankkeen tapaamisissa lopetetaan.

– Lindberg on toiminut vasta puolustusvoimien komentajana, joten voi todeta, että eihän tämä hyvältä näytä, Kaikkonen sanoi. (Yle, 17.4.)

Puolustusvoimien komentajana Lindberg oli kuitenkin ehtinyt nähdä ”hävittäjävalmistajien ensimmäiset alustavat vastaukset tarjouspyyntöihin ja hän osallistui erilaisiin hävittäjähankkeesta puolustushallinnon johdolle tehtyihin yhteenvetotilaisuuksiin”, kirjoitti Helsingin Sanomat (23.4.).

Suomen Kuvalehden lähteen syytökset

HX-hävittäjähankkeessa työskentelevän lähteen mukaan Lindberg edisti F-35-hävittäjän valintaa puolustusvoimien komentajana. Vaikka F-35:n käyttökustannukset ovat kymmeniä prosentteja muita kalliimpia, niin HX-hävittäjien käyttö- ja elinkaarikustannuksia ei ole vielä kerrottu edes ylimmälle valtiojohdolle:

”Suomessa näytellään, että hävittäjät kilpailevat tasapuolisesti keskenään. Näytelmän on tarkoitus varmistaa, että suuri yleisö uskoo F-35:n tulleen valituksi kilpailun kautta. F-35:n valinta on ollut Jarmo Lindbergin agendana jo pitkään. Se kuului selvästi hänen kommenteissaan myös hänen toimiessaan Puolustusvoimain komentajana”, lähde sanoi Suomen Kuvalehdelle (14.5.).

SK:n lähteen tiedot on kiistetty, mutta osittain omituisilta vaikuttavilla perusteluilla, Kiistämisissä on lähinnä viitattu siihen, ettei lopullisia yksityiskohtaisia käyttökuluja voi olla vielä tiedossa, koska ne saadaan vasta tulevaisuudessa.

Mutta valmistajien alustavat vastaukset hävittäjien tarjouspyyntöihin on jo saatu. Luonnollisesti Suomen Kuvalehden artikkelissa voitiin viitata vain niiden salaamiseen – eikä vasta tulevaisuudessa tarkentuviin yksityiskohtiin.

Vaikka Jarmo Lindberg siis kiisti väitteet F-35-hävittäjän suosimisesta, niin silti Helsingin Sanomat kirjoitti: ”Lindberg ei kuitenkaan kommentoi HS:lle tarkemmin SK:n jutun tietoja, joiden mukaan poliitikoilta on myös pyritty peittämään amerikkalaishävittäjän kalliita käyttökuluja.” (HS, 14.5.)

Puolustusvoimien uusi komentaja, kenraali Timo Kivinen esitti SK:n artikkelissa olevan vääriä tietoja, mutta ei kuitenkaan yksilöinyt väitettään Yle Ykkösaamun (16.5.) haastattelussa. Siinä toimittaja kysyi Kiviseltä: ”Oliko siellä vääriä tietoja?”

– Mun käsityksen mukaan kyllä.

– Voitteko yksilöidä?

– En pysty yksilöimään niitä sen enempää tässä, koska mitä siinä esitettiin väitteitä joittenkin yksittäisten henkilöiden kohdalta niin, he tietenkin korjaavat sitä omalta kohdaltaan, Kivinen vastasi.

Tiukkana haastattelijana tunnettu toimittaja Seija Vaaherkumpu kyseli tämän jälkeen suomalaisten upseerien osallistumisesta HX-hävittäjien lobbaamiseen, syytöksiin armeijan suosimisjärjestelmästä ja miksi viime aikoina niin monta korkeaa upseeria on ollut oikeudessa syytettyinä.

Juuri mitään muuta konkreettista kenraali Kivisen vastauksista ei selvästi käynyt ilmi, kuin että Lindbergin lobbauskytkös Lockheed Martiniin on pyyhitty pois pöydältä. (Yle, 16.5.)

F-35-hävittäjän 41 miljardin kokonaiskustannukset

Palkansaajien tutkimuslaitoksen entinen tutkimuskoordinaattori Eero Lehto kertoi onnistuneensa eri lähteiden avulla laskemaan kunkin HX-hävittäjämallin kokonaiskustannuksia.

Vapaus Valita Toisin järjestämässä seminaarissa, Eero Lehto totesi selvästi kaikkein kalleimmaksi F-35-hävittäjän. Sen 41 miljardin euron kokonaiskustannukset 30 vuoden aikana olisivat noin neljä kertaa kalliimpia kuin ruotsalaisen Jas Gripen -hävittäjän 11,5 miljardin euroa.

– Kokonaiskustannuksille olisi hyvä asettaa jonkinlainen yläraja, Lehto sanoikin.

Lehdon näyttämässä vertailussa sinisessä palkissa näkyy hankintahinta ja oranssissa 30 vuoden kokonaiskustannukset 30 vuoden ajalle:

Tilanteen selkeyttämiseksi hänen mukaansa tulisi Valtiontalouden tarkastusviraston ja eduskunnan tarkastusvaliokunnan arvioida kokonaiskustannukset ennen kuin HX-hankinnasta tehdään päätös. (Suomenmaa, 12.5.)

HX-hävittäjähankintaan liittyvät hämäräperäisyydet saivat jo varapuheenjohtaja Jussi Saramon (vas.) twiittaamaan:

”… nyt pitäisi harkita joko hankinnan keskeyttämistä tai F-35:n sulkemista ulos. Hankinnan siirtämiselle ja uudelleenarvioinnille löytyy taloudellisia ja maanpuolustuksellisiakin perusteita”. (US, 14.5.)

  • Mikael Kallavuo