Ilmastohätätila julistus – Jyväskylän yliopisto haastoi mukaan myös suomalaiset yliopistot

Ilmastohätätilan takia rajuja yhteiskunnallisia muutoksia vaatineen julistuksen on allekirjoittanut jo yli 160 yliopistoa ja 45 verkostoa, jotka edustavat yli 8000 yliopistoa.

Lista allekirjoittaneista yliopistoista luovutetaan YK:n ilmastosopimus kokouksessa joulukuun alussa Chilessä.

Jyväskylän yliopisto osallistui ilmastohätätila-julistukseen ja haastoi muut suomalaisyliopistot mukaan. Allekirjoitusaika päättyy 1.11.2019.

Mukaan tulevat yliopistot sitoutuvat hiilineutraaliuteen jo 2030 (tai viimeistään 2050), suuntaamaan resursseja ilmastonmuutostutkimukseen ja edistämään tietoa ympäristöstä sekä kestävästä kehityksestä.

– Yliopistoilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen tuomien ongelmien ratkaisemisessa. Haastamme myös muut suomalaiset yliopistot mukaan ilmastotalkoisiin. Planetaarinen hyvinvointi, resurssiviisaus, vastuullisuus ja kestävyys ovat yliopistomme uuden strategian keskeisiä painopisteitä, rehtori Keijo Hämäläinen toteaa.

Allekirjoittajina ovat jo muun muassa yhdysvaltalainen korkeakoulujen ilmastotoiminnan järjestö EAUC, Second Nature –järjestö ja YK:n ympäristöohjelman Youth and Education Alliance.