LABOURIN TAPPIO JOHTUI BREXITISTÄ JA MEDIAN LOKAKAMPANJASTA

Official portrait of Jeremy Corbyn (2017). Kuva: Wikimedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Official_portrait_of_Jeremy_Corbyn_crop_2.jpg

Labour-puolue lähti vaaleihin Manifesto-ohjelmalla, jolla hyvinvointivaltio olisi nostettu uuteen kukoistukseen. Huonosti toimivat posti-, rautatie-, vesi- ja energiayhtiöt olisi palautettu valtion omistukseen. Investointeihin ja ilmastoystävälliseen energiaan olisi panostettu ja luotu miljoona uutta työpaikkaa. Jokaiseen kotiin olisi tuotu laajakaista yhteys.

Koulutusta ja terveydenhuoltoa olisi kohennettu. Silti veroja ei olisi korotettu lainkaan 95 prosentille kansalaisista. Vain yli 80 000 puntaa vuodessa tienaavien ja yritysten verotus olisi noussut.

Labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn varoitti, jo etukäteen, että vaalikampanjan aikana Britannian rikkaimmat ja heidän tukijansa tulevat raivoisasti taistelemaan vastaan – myös median avulla. Mediassa toteutuikin ennennäkemättömän raju hyökkäys ja suoranainen lokakampanja Jeremy Corbynia vastaan.

Se vaikutti varmasti osaltaan 59 paikan menetykseen parlamentissa (12.12.). Tosin englantilainen vaalijärjestelmä, jossa vaalipiiristä valitaan vain yksi, eniten ääniä saanut edustaja vastaa huonosti äänestäneiden kantoja.

Tappion syynä: Brexit

Jeremy Corbynin ansioksi on luettava, ettei hän alun perin kannattanut uutta kansanäänestystä Brexitistä, vaan historioitsija ja kirjailija Tariq Alin mukaan sen takana olivat Blairin ja Brownin tukivoimat sekä myös John McDonnell.

Tämä petollisena koettu toiminta suututti Tariq Alin mukaan monia perinteisiä Labourin kannattajia niin, että he enemmin antoivat äänensä Brexit-puolueille. Labourin olisikin kannattanut antaa konservatiivien ajaa läpi Brexit, koska sen jälkeen puolue olisi seuraavissa vaaleissa Tariq Alin mukaan hyvinkin voinut voittaa Manifesto-ohjelmaan sisältyvillä suosituilla teemoilla.

Alle 34-vuotiaista noin 56 prosenttia äänesti Labouria

Tappiossa on Labourin tulevaisuuden kannalta yksi positiivinen puoli, nimittäin alle 34 -vuotiaista yli puolet (noin 56 %) antoi äänensä Labourille.

Kun nuoret seuraavat enemmän sosiaalista mediaa eivätkä niin paljon perinteistä mediaa kuin vanhemmat ikäluokat, niin voi olla, että vihamielisellä mediakampanjalla oli siksi suurempi vaikutus vanhempiin ihmisiin. Nimittäin 55–64 -vuotiaista lähes puolet äänesti konservatiiveja ja yli 65-vuotiasta peräti 62 prosenttia antoi äänensä konservatiiveille.

Tappionsa jälkeen Jeremy Corbyn kirjoitti Guardianissa, että median hyökkäykset Labouria vastaan ovat olleet rajuimpia kuin koskaan aikaisemmin ja siksi Labour ”tarvitsee jämäkämmän strategian” vastaamaan avoimeen mediavastukseen, ja yrittää – jos mahdollista – kääntää nuo hyökkäykset eduksi. (Guardian 14.12.)

Mikäli Boris Johnson toteuttaa julkista sektoria romuttavaa politiikkaa, niin seuraavissa vaaleissa, joka käydään ilman Brexitiä, voisi Labour saavuttaa Manifeston kaltaisella ohjelmalla selkeän voiton.

Etenkin, mikäli Labourin johtoa eivät nyt valtaa Tony Blairin kaltaiset ”kolmannen tien” kulkijat.

  • Mikael Kallavuo