Miksi 40 miljoonaa euroa annettiin hävitä Nuorisosäätiöltä?

Keskustataustaisen Nuorisosäätiön jaettua sääntöjensä vastaisesti vaalitukea 100 000 euroa aiheesta nousi noin 10 vuotta sitten niin mittava skandaali (IL, 17.8.2010), että olisi voinut olettaa säätiön toiminnan olevan nykyään erityisen valppaiden tarkkailijoiden valvonnassa.

Näin oletti myös toimittaja Jyri Hänninen mutta huomasi olleensa täysin väärässä. Keskustan valtakunta -teoksessa hän avaa säätiön entisen toimitusjohtaja Aki Haaron ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiaisen skandaalimaisia toimia.

Aivan äskettäin Nuorisosäätiö joutui niiden takia hakeutumaan velkasaneeraukseen. (Yle, 31.3.19)

Varjopankki GF Money

Vuosina 2014–2016 Nuorisosäätiö teki useita tonttikauppoja, joissa hinta nousi aivan poikkeuksellisella tavalla. ”Näitä kauppoja yhdistää yksi asia: voitot menivät yhtiöille, joiden kanssa Nuorisosäätiön johtajilla on tai on ollut omia liiketoimia”, Hänninen kirjoittaa (s. 45–46).

Esimerkiksi suomalainen ”varjopankki” GF Money osti 10,5 miljoonalla eurolla kolme tonttia ja myi ne vain muutamaa kuukautta myöhemmin peräti17 miljoonalla eurolla. ”Kaupat toteutettiin vain, koska Nuorisosäätiö teki tontille pitkät, kymmenien vuosien mittaiset vuokrasopimukset”, kirjoittaa Hänninen (s. 40).

Aikaisemmin GF Money oli rahoittanut 750 000 eurolla Perttu Nousiaisen ja Aki Haaron tappiollista kylpylätoimintaa.

Nuorisosäätiö lainasi miljoonia GF Moneyltä liki mafiamaisella 18–20 korkoprosentilla. Matalien korkojen aikana kesällä 2016 vielä vakavarainen Nuorisosäätiö olisi Hännisen mukaan saanut muualta paljon edullisempia lainoja.

Salpausselän Rakentajat (SSR) Nuorisosäätiön kanssapeluri

Haaro ja Nousiainen maksoivat GF Money pankkilainaansa pois rahoilla, ”joiden poliisi epäilee olevan lahjuksia lahtelaiselta Salpausselän Rakentajilta.” (s. 46, Keskustan valtakunta)

Salpausselän Rakentajat (SSR) onnistui lyhyessä ajassa tekemään lukuisia erittäin korkeatuottoisia kauppoja Nuorisosäätiön kanssa.

Esimerkiksi SSR:n omistama yhtiö osti Seinäjoen keskustasta korttelin seitsemällä miljoonalla eurolla. Ennen kuin vuosi ehti kulua, yhtiö myi saman tontin yli kaksinkertaiseen hintaan 16,5 miljoonalla eurolla.

Tontin arvo oli noussut, koska Nuorisosäätiö oli sitoutunut tekemään tontille peräti 80 vuoden vuokrasopimuksen.

Tallinnassa 20 miljoonan tappiot

Lahjusrikoksista tuomitun Arto Merisalon entinen liikekumppani Arto Autio sai Nuorisosäätiön sijoittamaan 12 miljoonaa euroa kovan rahan asuntoihin Tallinnaan vuonna 2015.

Tuoreimman arvion mukaan Nuorisosäätiö menetti rakennushankkeisiin Tallinnassa 17 – 20 miljoona euroa (IL, 13.2.19).

Suomessa verottaja ja poliisi ovat tutkimassa SSR:n maksamia viiden miljoonan euron konsulttimaksuja virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Yhtiöt olivat kaikki Arto Aution omistamia tai hallinnoimia. Osa rahoista oli kulkeutunut Haaron ja Nousiaisen omistamalle yhtiölle (s. 69).

Lisäksi viranomaiset löysivät todisteita kuinka Virosta:

”rahoja oli kierrätetty kahden veroparatiisiyhtiön kautta – ja 450 000 euroa oli päätynyt Nousiaisen henkilökohtaiselle tilille.” (s. 69–70)

Säätiö oli myös lainannut parikymmentä miljoona euroa niin epämääräiseltä puolalaiselta taholta, ettei se ole vieläkään paljastunut. Nuorisosäätiön nykyinen johto haluaakin saada selvyyden, onko kyseessä ollut rahanpesuoperaatio (MOT, 5,11,18).

Nuorisosäätiö teki 40 miljoonan euron tappiot neljässä vuodessa

Nuorisosäätiö oli usean vuosikymmenen aikana koonnut taseeseensa noin 50 miljoonan euron varallisuuspuskurin, josta hävisi vain neljässä vuodessa 40 miljoonaa.

Kiinteistöjä oli ostettu ylihintaan 20 miljoonaa arvosta. Nuorisosäätiön antamien lainojen alaskirjauksista tuli tappiota noin 20 miljoona euroa.

”Nuorisosäätiö osti kiinteistöjä ylihintaan ja hävitti lainasaamisten dokumentteja” Nuorisosäätiön hallituksen uusi puheenjohtaja Jari Laine arvioi. (HS, 23.8.18

Nuorisosäätiön kesällä 2018 aloittanut uusi johto on tehnyt kymmenkunta tutkintapyyntöä säätiön liiketoimista syksyyn 2018 mennessä. Rikoksista epäiltyjä on toistakymmentä. 

Puolueet ja rakennusliikkeet

Miksi Nuorisosäätiön tilanne päästettiin pahenemaan näin skandaalimaisiin mittasuhteisiin?

Onko taustalla jokin hämäräperäinen puoluerahoituskuvio, joka ei ole vielä tullut julkisuuteen?

Keskustan valtakunta -teoksessa toimittaja Jyri Hänninen arvioi, että Nuorisosäätiön sotkujen selvittämisessä voi paljastua vielä monia ikäviä asioita keskustalle ja myös muiden puolueiden poliitikoille.

  • Mikael Kallavuo