MIKSI POSTIN HALLITUS EI OLE JOUTUNUT VASTUUSEEN?

Kuva: Wikipedia

Posti-selkkaukseen liittyy monia syytöksiä valehtelusta, jotka ovat johtaneet jo pääministeri Antti Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron eroamisiin.

Postin hallituksen jäsenet sen sijaan eivät ole joutunut jättämään paikkaansa, vaikka esimerkiksi Postin toistamat väitteet kilpailijoiden halvemmista työehtosopimuksista on kerta toisensa jälkeen osoitettu vääräksi.

Esimerkiksi PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen osoitti (20.11.), ettei Postin kilpailijoilla ole halvempaa työehtosopimusta. Hän myös syytti Postin hallituksen puheenjohtajaa Markku Pohjolaa väärän tiedon levittämisestä. (Helsingin Uutiset, 20 11.)

Pohjola oli väittänyt tv-haastattelussa Postin kilpailijoiden käyttävän halvempaa Teollisuusliiton sopimusta.


– Nämä meidän kilpailijat, joita Suomessa on lukuisia, toimivat toisen työehtosopimuksen piirissä, eli tämän Teollisuusliiton sopimuksen. Pohjola sanoi MTV:n lähetyksessä.

Heti seuraavana päivänä Ylen selvitys vahvisti, etteivät tiedot olleet paikkansa pitäviä. Postin pääkilpailijat käyttävät kalliimpaa työehtosopimusta ja niiden työntekijöillä on useita satoja euroja korkeammat palkat. (Yle, 21.11.) 

Myös HS tutki asiaa vertaamalla tuntipalkkoja. Postilaisten tuntipalkka nousee parhaimmillaan yli 14 euroon, mikä on vähemmän kuin yli 15 euroon nouseva palkka pääkilpailijoilla: Postnord, Matkahuolto, Schenker, Kaukokiito, DHL ja UPS. (HS, 23.11.) 

Lisäksi Ylen tutkiessa Postin antamaa listaa halvempaa työsopimusta noudattavista kilpaililijoistaan paljastui, että ne eivät olekaan mukana pakettilajittelussa. ”Kaikki listan yhtiöt toimittavat lähinnä sanoma- ja ilmaisjakelulehtiä ihmisille. Ne eivät siis kilpaile Postin kanssa verkkokauppa- ja pakettiliiketoiminnassa, johon yhtiö hakee kilpailukykyhyppyä.” (Yle, 21.11.) 

Matkahuolto ja PostNord syyttivätkin Ylelle Postia suoranaisesta silmänkääntötempusta. PostNord Suomen toimitusjohtaja Johanna Starck: ”Tämä on todella kilpailtu kenttä, jossa Postilla on 50 prosentin markkinaosuus ja valtio-omisteisen yrityksen pitäisi vielä saada kilpailuetu palkkoja leikkaamalla.” (Yle, 21.11.) 

Voiko valtionyhtiön johto tällaisen sotkun jälkeen jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Pääministeriksi ehdolla olevan Sanna Marinin (sd.) mukaan Postin tilanne olisi pitänyt hoitaa jo kesällä. 

– Oman näkemykseni mukaan Postin hallitus olisi pitänyt jo tuolloin kesällä vaihtaa, mitään työehtoshoppailua ei hyväksytä, Marin sanoi Ylen A-studiossa (3.12.).

  • Mikael Kallavuo