IL: SIPILÄ JA KEPUN YRITTÄJÄSIIPI KAATOIVAT RINTEEN

Pääministeri Antti Rinne jätti hallituksensa eronpyynnön 3.12.2019. Kuva: © Kosti Keistinen / valtioneuvoston kanslia

Keskustan salainen WhatsApp viestienvaihto vuodettiin medialle. Ne paljastavat kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) ja yrittäjähenkisten keskustalaisten olleen aloitteellisia pääministeri Antti Rinteen kaatamisessa, kirjoittavat Kreeta Karvala ja Lauri Nurmi. (IL3.12.)  

Posti-jupakan vellominen antoi Sipilälle ja kumppaneille mahdollisuuden päästä eroon ”pääministeristä, jonka talous- ja työmarkkinapolitiikkaa he vastustavat”, artikkelissa todetaan. Sipilä viestitti keskustan patruunoita ärsyttäneen Rinteen sooloilu työmarkkinapolitiikassa.

Artikkelin mukaan keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin alistua, koska Sipilän ryhmittymä saattaisi kävellä Kulmunin yli, jos hän olisi esittänyt Rinteen tukemista.

Myös toimittaja Kai Hirvasnoro arvelee Kulmunin esiintymisestä näkyneen selvästi, ”että hänet oli pantu asialle, joka ei itseä miellyttänyt. Kulmunia on osuvasti verrattu auton valoissa säikähtäneeseen jänikseen.” (KU, 4.12.)

Sipilä kieltää ajaneensa Rinteen kaatamista, mutta…

Tiistaina ja keskiviikkona ex-pääministeri Juha Sipilä kiisti ajaneensa epäluottamusta Antti Rinnettä kohtaan: ”Ei mitään perää. Se on vale”, Sipilä sanoo hyvin painokkaasti Demokraatti-lehdelle (3.12.).

Erikoistoimittaja Susanne Päivärinta huomautti, ettei artikkelista ole tehty oikaisupyyntöä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurviselle. Päivärinnan haastattelussa Kurvinen ei myöskään kyennyt selventämään, minkä takia viidestä hallituspuolueesta vain keskusta ilmoitti epäluottamuksensa pääministeri Rinteelle.

Samassa ohjelmassa seuraavaksi haastateltu toimittaja Lauri Nurmi vahvisti edelleen pääväitteensä, jonka mukaan keskustan yrittäjähenkinen ryhmä oli Rinteen syrjäyttämisen takana. Hän sanoi tietojensa perustuvan useisiin lähteisiin. (IL-TV, 4.12.)

Koska toimittajille vuodettiin tulenarka ja luottamuksellinen WhatsApp-keskustelu, niin yhtenä lähteenä on ilmeisesti keskustan sisäpiiriläinen, joka on tyytymätön siihen tapaan, jolla pääministeri Rinne pakotettiin luopumaan.

Keskustassa olisi hyvä muistaa, että kun halla-aholaiset vallankumouksellisesti syrjäyttivät kesällä 2017 Timo Soinin perussuomalaisten johdosta, niin silloinkin toimittaja Lauri Nurmi sai sisäpiirin tietoa. Hän paljasti Soinin aikeet perustaa uusi puolue, jonka jälkeen Soini kielsi kaiken jyrkästi:

”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä”, kirjoitti Soini,

Vähän myöhemmin Soini siirtyi sinisten puolueeseen. Kun nyt keskusta haluaa saman hallituspohjan jatkuvan, niin sen johdon olisi viisasta lepytellä demareita merkittävällä myönnytyksellä. Esimerkiksi suostumalla suurehkoihin lisäpanostuksiin julkisten palvelujen kohentamiseksi.

  • MIKAEL KALLAVUO