PATRIZIO LAINÀ RATKOO VIDEOESITELMÄSSÄ HALLITUKSEN KOHTALONKYSYMYKSIÄ

Kuvakaappaus Vapaus valita toisin -verkoston 30.10.19 kuvatulta videolta: https://www.youtube.com/watch?v=1rQ-vlzoKfQ

Vapaus valita toisin -verkoston seminaarissa 30.10. kuvatulla videolla STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà tarkastelee monipuolisesti Rinteen hallituksen haasteita.

Työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin on usein esitetty hallituksen keskeisimpänä hankkeita, mutta Lainà toi esille tilastoja, kuinka kokonaistyöllä mitattuna Suomi on jo nyt pohjoismaista toiseksi korkeimmalla tasolla.

Ruotsissa vanhempainvapaalla olevat lasketaan työllisiksi. Mikäli Suomessakin vanhempainvapaalla olevat tilastoitaisiin työllisiksi, niin Suomen työllisyysaste nousisi 3–4 prosenttia ja 75 prosentin työllisyysaste olisi saavutettu.

Investoinnit ylös = työllisyys alas

Työllisyysasteen ohella ja jopa tärkeämpänä tavoitteena Lainà pitääkin investointiasteen kasvattamista, koska sen nouseminen vaikuttaisi varmimmin myös työllisyyteen.

Valtion veloista ei tulisi kantaa kovin suurta, koska ne laskevat suhteessa bruttokansantuotteeseen nyt aika vähäiselläkin talouskasvulla Lainàn laskelmien mukaan. (Lisäys 10.11: Lainàn mukaan velkasuhde laskee, kun valtion alijäämä on alle 1,8 prosenttia bruttokansantuotteesta.)

Julkisen talouden tasapaino voidaan saavuttaa myös tilkitsemällä olemassa olevia veroreikiä. Valtio voisi esimerkiksi kerätä noin 1,5 miljardia euroa muun muassa vakuutuskuorien, suuryritysten aggressiivisen verosuunnittelun ja listaamattomien yritysten osinkojen avulla.

Lainà puolusti hyvin näkemyksiään esitelmänsä jälkeisessä paneelissa, johon osallistuivat Valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala, työelämäprofessori Vesa Vihriälä ja PTTS:n varapuheenjohtaja, tutkija Hanna-Kaisa Hoppania.

  • Mikael Kallavuo