Rinteen hallitus lopettaa 10-vuotisen leikkauskierteen

Hallitusohjelman julkistus 3.6.2019. Kuva: Lauri Heikkinen /valtioneuvoston kanslia

Suomalaiset ovat saaneet kärsiä leikkausten ja yksityistämisten jatkuvista vitsauksista vuoden 2008 jälkeen. Erityisesti Sipilän hallituksen toimet ovat olleet kuin ideologista pahoinpitelyä hyvinvointivaltiolle. 

Soteen liittyvät lehmänkaupat, aktiivimalli, taksiuudistus, koulutusleikkaukset ja asiantuntijoiden mielipiteiden ohittamiset ovat jättäneet syvät jäljet. Jatkuvista sensaatiouutisista huolimatta edes vanhusten hoitajamitoitusta ei ole saatu korjattua asianmukaiseksi. 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoikin (3.6.) hallitusohjelman esittelytilaisuudessa kuinka:

– Suomalaisessa politiikassa kääntyy nyt uusi sivu. Yli kymmenen vuotta jatkuneen leikkauskierteen jälkeen aiomme nyt tehdä toisin ja varmistaa tulevaisuusinvestointien avulla, että suomalainen hyvinvointivaltio menestyy myös tulevaisuudessa.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sdp) sanoi alle tuhannen euron eläkkeitä nostettavan 50 eurolla ilman, että se pienentää muita tukia kuten esimerkiksi asumistukea. 

Hallitus myös nostaa vanhusten hoitajamitoituksen tavoiteltuun 0,7 hoitajaan. (Hallitusohjelma, s.147

Andersson oli iloinen, että kotihoidon resursseja lisätään ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja pienennetään.

Ilmastoystävällisin hallitus

Puheenjohtaja Pekka Haavisto (vihr.) nimitti hallituksen kaikkein ilmastoystävällisimmäksi koko maailmassa, kun se on asettanut Suomen tavoitteeksi hiilineutraaliuden jo vuoteen 2035 mennessä.

Metsien, soiden ja vesien suojeluun tulee 100 miljoonan euron vuosittainen lisärahoitus. Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi uuden hallitusohjelman olevan ”vuosituhannen paras”. 

Kaivostoiminnalle säädetään rojaltivero ja Helsingin Sanomien mukaan kunnille ”säädetään oikeus päättää kaavoituksella, onko kaivostoiminta mahdollista kunnan alueella.” (HS, 2.6.)

Bernerin taksikaaosta korjataan:

Taksiliikenteen osalta hallitusohjelmassa tehdään tarvittavia korjauksia ”ottaen huomioon toiminnan turvallisuus ja harmaan talouden torjunta. Erityisesti kohdattuihin epäkohtiin (esimerkiksi hinnoittelun läpinäkyvyys ja taksien saatavuus) pyritään etsimään ratkaisuja muuttuneessa tilanteessa. Kela-taksien kilpailutuskäytännöt vaativat myös uudelleenarviointia.” (Hallitusohjelma, s. 113)

Postinjakelu turvataan myös harvaan asutuille aluille. (HS, 2.6. )

Pyörä- ja kävelyteitä lisätään ja niihin varataan 41 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022. (Hallitusohjelma, s. 114)  

Yliopistojen rahoitus kasvaa indeksikorotusten myötä vuosittain noin 75–80 miljoonalla eurolla, mikä palauttaa puolet Sipilän hallituksen tekemistä leikkauksista, arvioi Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä. ( HS, 2.6.19)

Myös ammattikoulutuksen tilanne paranee ja toisen asteen opetusmateriaalista tulee maksutonta. (s. 164)

Puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) ilmoitettua Oodissa ettei hän jatka ministerinä, avautuu uudelle hallitukselle erinomaiset mahdollisuudet edistää vihreän kansanrintamahallituksen uutta linjaa.

  • Mikael Kallavuo