Maalämmöllä ilmastoystävällistä vaurautta – kuntien rakennukset edelläkävijöiksi?

Rakennusten lämmittäminen kuluttaa noin 27 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä energiasta, arvioidaan Ilmasto-oppaassa. Lämmittämisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat kaksi kertaa suurempia kuin henkilöautoilun.

Lämmitysenergiasta saadaan täysin ilmastoystävällistä, mikäli se vaihdetaan maalämpöön ja ekosähköön.

Alkuinvestoinnin suuruus ei ole esteenä, koska nykyään on mahdollista saada rahoituspaketteja, joiden lyhennysmaksut ovat samansuuruisia kuin lämmityslaskut.

Esimerkiksi LeaseGreen-yrityksen toteuttama maalämpöasennus voidaan maksaa kuukausimaksulla, kerrotaan Helsingin Sanomien artikkelissa: ”Kolmasosa Helsingin taloyhtiöistä voisi lämmetä maalämmöllä – Tällaisilla itse itsensä maksavilla remonteilla taloyhtiö voi säästää energialaskussa”. (10.9.18)

Mikäli merkittävä osa valtion ja kuntien omistamista kiinteistöistä vaihtaisi maalämpöön, niin se toisi huomattavia taloudellisia säästöjä julkiselle sektorille.

Joidenkin arvioiden mukaan maalämpöinvestoinnista saa pääomalle yli kymmenen prosentin tuoton.

Samalla julkisen sektorin hiilijalanjälki pienenisi hyvinkin merkittävästi.

Julkisen tahon kannustavat esimerkit näyttäisivät, kuinka ilmastoystävälliseen ja metsiä säästävään lämmitysenergiaan siirtyminen voi olla taloudellisesti ”kivutonta” ja kannattavaa.

  • Mikael Kallavuo