Thomas Wallgren Nato-jäsenyyden haitoista ja rauhan edellytyksistä

Filosofian professori Thomas Wallgren 23.3.23.

Tasavallan presidentti Niinistö vahvisti Suomen Nato-jäsenyyttä koskevat lait presidentin esittelyssä Valtioneuvoston linnassa torstaina 23.3.2023. Allekirjoittamisen aikana Senaatintorilla oli filosofian professori Thomas Wallgrenin pikaisella aikataululla järjestämä mielenilmaus: ”Ei ydinaseille – ei Suomen Nato-jäsenyydelle”. Julkaisemme uudestaan aiheen ajankohtaisuuden takia editoidun videohaastattelun, jossa Wallgren perustelee selkeän ytimekkäästi:

– Miksi kansanäänestys Natosta olisi ollut tärkeä.

– Kuinka avointa keskustelua tarvitaan USAn sotilassopimuksen estämiseksi.

– Suomen tulisi välttää haukkamaista Ukrainan aseistamista ja edistää rauhan aikaansaamista.

Venäjän lopullista tuhoamista edistäviä puheita Wallgren pitää vaarallisina ei vain Suomelle vaan koko maailmalle.

Laajemmin Wallgren avaa Ukrainan sotaan liittyviä ongelmia muun muassa tuoreessa artikkelissaan: Rauhanliikkeen dilemma Ukrainan sodan vuosipäivänä (8.3.23) ja Dagens Nyheterin julkaisemassa kirjoituksessa: Fel av Finland att gå med i Nato, (27.3.).

Thomas Wallgren on Helsingin yliopiston filosofian professori ja von Wright–Wittgenstein-arkiston johtaja. Hän on toiminut mm. Suomen Pakolaisavun, Corporate Europe Observatoryn ja Rauhankasvatusinstituutin hallitusten puheenjohtajana sekä Suomen luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtajana. Hän on myös SDP:n varavaltuutettu Helsingissä ja SDP:n Eurooppa-työryhmän jäsen.