Yle: Ruotsiin tai Raaheen maailman ensimmäinen hiilidioksiditon terästehdas

SSAB:n terästehdas Luulaljassa. Kuva: Wikipedia, Tortap,  CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Ruotsalainen SSAB- yritys aikoo muuntaa terästehtaansa täysin hiilidioksidittomaksi uudella vallankumouksellisella vetyyn perustuvalla valmistusmenetelmällään. Uudessa menetelmässä ensin vedestä tuotetaan vetyä, jota sitten käytetään terästä tuottavassa polttoprosessissa.

Menetelmä otetaan käyttöön ensimmäiseksi Ruotsissa tai Raahessa. SSAB:n Raahen terästehtaalta pääsee ilmaan seitsemän prosenttia koko Suomen hiilidioksidipäästöistä, mikä on enemmän kuin mitä Nesteen öljyjalostamo Porvoossa ja Hanasaaren voimalaitos Helsingissä yhteensä päästävät hiilidioksidia savupiipuistaan ilmakehään. (Yle, 8.9.)

Vetyyn perustuva uusi polttojärjestelmä tarvitsee kuitenkin fossiilivapaata sähköä huomattavan paljon, jota hankkeessa mukana oleva ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall toimittaa.

– Ja jos teknologia leviää muualle maailmaan, se on globaali ratkaisu isoon ongelmaan, sanoo Ylelle Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori, Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. (Yle, 8.9.)

Kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä teräksen osuus on noin 7–9 prosenttia. Kiinassa teräs aiheuttaa noin 25–30 prosenttia hiilidioksidipäästöistä ja sen talous kasvaa edelleen noin kuusi prosenttia vuosittain.

Monissa entisissä kehitysmaissa talouskasvu lisää myös teräksen tuotantoa, joten SSAB:n menetelmällä voi levitessään olla mullistava vaikutus alan päästöjen vähentymiseen.

  • Mikael Kallavuo