Aktiivimallin purkamistyö on jo alkanut

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen

Ennen vaaleja muun muassa vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit lupasivat purkaa epäsuositun aktiivimallin ja Rinteen hallituksen ohjelmaan tuli sitoumus mallin purkamisesta.

Sitoumuksen pitävyyttä on epäilty, vaikka viimeksi maanantaina Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ilmoitti johtamansa sosiaali- ja terveysministeriön olevan jo valmistelemassa mallin purkamista.

”Aktiivimalli puretaan. Moni on kysynyt ja haluan vastata selvästi. STM valmistelee jo mallin purkamista ja muutos viedään läpi niin nopeasti kuin on mahdollista huomioon ottaen hyvä lainsäädäntötapa ja Kelan järjestelmien muutostarpeet, Pekonen tviittasi 10.6.

Myös Antti Lindtman (sd), joka veti hallitusneuvottelujen työmarkkinaryhmää, pitää selvänä, että ”aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan viimeistään vuodenvaihteessa”. (IS4.6. )

Aktiivimallin perumisen aikataulu on huomattavan ripeä. Etenkin siihen verrattuna, kuinka Sipilän hallitus viivytteli lähes vuoden kansalaisaloitteen kanssa, joka vaati aktiivimallin kumoamista.

140 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle jo maaliskuussa 2018. Sen käsittely venyi kuukaudesta toiseen kunnes marraskuussa viimein myönnettiin:

– Tässä vaiheessa aloite ei ole edennyt ollenkaan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvos Eila Mäkipää kertoi. (Talouselämä14.11.18

Sipilän hallituspuolueiden edustajat eivät vaivautuneet edes seuraamaan aktiivimalli-keskustelua, kirjoitti Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi.

”Olin aktiivimallin lakkauttamista käsittelevää kansalaisaloitetta käsiteltäessä eduskunnassa. Salissa oli opposition lisäksi yksi hallituksen edustaja kuulemassa vasemmiston, vihreiden ja RKP:N puheenvuoroja. Yli 140 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite hylättiin hallituksen äänin, Hirsjärvi muistutti tuoreessa kirjoituksessaan 10.6. 

  • Mikael Kallavuo