Alkaako Suomessa sähköautobuumi – Norjassa syyskuussa myydyistä uusista henkilöautoista enää vain 3 prosenttia oli bensiinikäyttöisiä

Norjassa kuluttajat ovat nopeasti vaihtamassa päästöttömiin autoihin, kun syyskuun myyntitilaston mukaan uusista henkilöautoista vain kolme prosenttia oli bensiinikäyttöisiä ja kaksi prosenttia dieselkäyttöisiä.

Muutos on ollut yllättävän vauhdikas, kun vielä kolme vuotta sitten syyskuussa 60 prosenttia uusista henkilöautoista oli sähköautoja ja ladattavia hybridejä.

Ilmaston lisäksi monia norjalaisia saattaa huolestuttaa, mikä on bensiinikäyttöisten autojen jälleenmyyntiarvo muutaman vuoden kuluttua. Uuden auton ostajista jo 77,5 prosenttia valitsi täyssähköauton ja 17 prosenttia hybridin, joista suurin osa ladattavia.

  • Ruotsissakin syyskuussa myydyistä uusista henkilöautoista kolmasosa oli sähköautoja ja 21 prosenttia hybridejä.
  • Tanskassa vastaavat luvut olivat reilut 22 prosenttia ja 23 prosenttia.

Sähköauto buumi Suomeen?

Autoalan tiedotuskeskus povaa myös Suomeen sähköautojen myyntibuumia, kun sähköautoilta juuri poistettu autovero alentaa hintaa keskimäärin 1 500 eurolla. Yhdessä hankintatuen kanssa kannuste hankkia sähköauto nousee enimmällään lähes 3 500 euroon.

Hankintatukea ollaan jatkamassa Marinin hallituksen lakiluonnoksessa, jossa myös sähköllä kulkeville uusille paketti- ja kuorma-autoille on tulossa hankintatukea vuosille 2022–2025.

Hyvin moni uutta automallia pohtiva saattaa ilmaston ja jälleenmyyntiarvon takia harkita sähköauton hankkimista, etenkin kun syyskuussa jo 30 prosenttia uuden auton kotimaisista ostajista päätyi ladattavaan tai täyssähköautoon.

Ovatko sähköautot pian myös Suomessa samankaltaisessa valtavassa nousubuumissa kuin muissa pohjoismassa, on kysymys, jota varmaan uuden auton ostajat nyt pohtivat, etenkin kun Ruotsissa ja Norjassa on myös pitkät etäisyydet.

  • Mikael Kallavuo