Assangea tukevat Amnesty International, Human Rights Watch, Noam Chomsky, Glenn Greenwald, Craig Murray ja Giánis Varoufakis

Kuva: Wikipedia, David G Silvers, CC BY-SA 2.0

Amnesty International vaatii, ettei Julian Assangea luovuteta Yhydysvaltoihin. Järjestö varoittaa Assangen voivan kohdata vankilassa olosuhteet, jotka loukkaavat kidutuskieltoa.

Tunnettu toisinajattelija ja lingvistikko Noam Chomsky pitää Julian Assangen pidätystä ja vaientamista skandaalimaisena. (12.4.) 

Britannian entinen suurlähettiläs Craig Murray kysyy (12.4.), millaisia olisivat median reaktiot, jos Venäjällä oppositiohenkilö raahattaisiin ulos suurlähetystön suojista ja jo kolmen tunnin kuluttua hänet tuomittaisiin äärimmäisen puolueelliselta vaikuttavan tuomarin päätöksellä.

Arvostetut ihmisoikeus- ja toimittajajärjestöt antavat näissä linkeissä tukensa Assangelle:

Human Rights Watch,  The Center for Investigative JournalismCommittee To Protect JournalistsReporters Without Borders,  the National Union of JournalistsDigital Rights Watch, The American Civil Liberties Union (ACLU).

Greenwald: syytökset Assangea vastaan eivät ole pitäviä

Vaikka olisi mitä mieltä Julian Assangesta, niin on selvää, että Yhdysvaltojen häneen kohdistamat syytökset uhkaavat kaikkien toimittajien sananvapautta, kirjoittaa artikkelissaan (12.4.) toimittaja ja juristi Glenn Greenwald.

Greenwald kuvaa yksityiskohtaisesti, kuinka Assange pyrki antamaan mediasivustonsa lähteelle saman suojan, kuin mitä kaikki länsimaiset mediat tekevät. Niillä on oikeus ja velvollisuus suojella lähteidensä anonyymiyttä.

Presidentti Barack Obaman hallinto luopui aikeistaan syyttää Assangea, koska siellä Greenwaldin mukaan oivallettiin, että syytteet olisivat olleet ristiriidassa lehdistön perusoikeuksien kanssa.

Miksi niiden vaarantaminen olisi hyväksyttävämpää presidentti Donald Trumpin populismioikeiston synnyttämässä vanavedessä?

Eikö päinvastoin juuri nyt median tulisi äänekkäämmin taistella henkisen ja fyysisen vapautensa puolesta?

Vetoomuksia Assangen puolesta

Assangen puolesta voi vedota esimerkiksi Change.orgin kautta: 

Don’t hand Assange over to the U.S.!

Tai Kreikan entisen valtiovavarianministeri Giánis Varoufakiksen perustaman Diem25 kautta: 

Don’t extradite Assange!

Lisäys 23.4. (klo 19.55):

Julian Assange sai viisi päivää pidätyksensä jälkeen myös Euroopan parlamentin GUE/NGL -ryhmän tunnustuspalkinnon: Award for Journalists, Whistleblowers & Defenders of the Right to Information.

Assangen puolesta tunnustuksen vastaanotti rauhannobelilla palkittu pohjoisirlantilainen Mairead Maguire.

Myös kirjailijoiden sananvapausjärjestöt Pen International ja Ruotsin Pen vetosivat (18.4.), ettei Assangea luovutettaisi Yhdysvaltoihin. 

Lisäys:

Kohtuutonta – YK arvostelee Julian Assangen pidätystä, otsikoi Yle artikkelinsa. YK:n toimielin Working Group on Arbitrary Detention on arvostellut Julian Assangen vankeusrangaistusta ja ”kirjoittaa tiedotteessaan, että Assangen saama 50 viikon vankeustuomio on kohtuuton suhteessa rikokseen, johon hänet todettiin syylliseksi.” (Yle, 3.5.)


Manningia, Assangea ja Snowdenia esittävä teos Anything To Say? toukokuussa 2015 Berliinissä. Kuva: Wikipedia (CC BY-SA 4.0). 
  • Mikael Kallavuo