ASIANTUNTIJA FINÉR: PERUSSUOMALAISTEN TALOUSPOLITIIKKA ON OIKEISTOLAISINTA

Kuvituskuvan hahmo ei ole vastuussa perussuomalaisten talouspolitiikasta.

Verohallinnon verotuksen asiantuntijana pitkään toiminut Lauri Finér voi olla ”merkittävin veroasiantuntija” eduskunnassa HS:n vuosi sitten tekemän arvion mukaan.

Nyt Finér on käynyt hyvin perusteellisesti läpi perussuomalaisten talouspolitiikkaa ja näkee sen edustavan poliittisen kentän oikeaa äärilaitaa Suomessa. Esimerkiksi kun Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tekemiä leikkauksia pidettiin hyvinkin oikeistolaisina, niin Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset olisivat leikanneet vielä miljardi euroa enemmän, mikä käy ilmi heidän vaihtoehtobudjetissaan vuodelle 2019.

Sen sijaan yritysten verovälttelyyn perussuomalaiset eivät puuttuisi vaan ehdottavat Suomeen Viron mallin kaltaista verotusta, joka johtaisi kasvavaan verovälttelyyn. Kaikkiaan perussuomalaisten esittämät uudet yritys- ja verotuet lihottaisivat yrityksiä vähintään sadoilla miljoonilla euroilla, Finér laskee.

”Tiivistettynä perussuomalainen talouspolitiikka tarkoittaisi sitä, että pienituloisilta leikattaisiin ja säästyvät varat siirrettäisiin yhteiskunnan hyväosaisille,” Lauri Finér kirjoittaa.

Perussuomalaisten asiantuntija myönsi useita virheitä

”Perussuomalaisten esittämät veronalennukset ja yritystukien korotukset hyödyttäisivät ennen muuta suurituloisimpia siitä yksinkertaisesta syystä, etteivät pienituloisimmat juuri maksa tuloveroja,” Lauri Finér toteaa.

Finér osoittaa miljardin euron vajeen perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa, mikä tarkoittaa, ettei puolueella ole konkreettista rahoituslähdettä esittämilleen lisäyksille.

Perussuomalaisten talouspoliittinen asiantuntija Juhani Huopainen myönsi julkisessa Facebook-kirjoituksessaan monia Finérin osoittamia virheitä.

Esimerkiksi kun perussuomalaisten ehdottamaa 229 miljoonan euron tuulivoimatukien perumista ei Finérin mukaan voida toteuttaa perustuslakivaliokunnan mukaan, niin Huopainen kirjoittaa, ettei se ”ei kuitenkaan estä esimerkiksi tuulivoimavitutusveron lisäämistä paketin päälle.”

Finér oikaisi vitutusveroa haikailevaa asiantuntijaa: ”tällainen temppu olisi jälleen perustuslain vastainen. Toivoa voisi, että gallupien kärjessä keikkuvalla puolueella olisi satojen miljoonien eurojen ilmaan heittelyssä vitutusta vahvempia perusteluita.”

MIKAEL KALLAVUO

  • Lauri Finér seuraa erityisavustajana veropolitiikkaa SDP:n ministeriryhmässä.