ICEHEARTS AUTTAA LAPSIA JA SÄÄSTÄÄ MILJOONIA

Kuva: Wikipedia

Iceheartsin tarkoituksena on varhaisella puuttumisella estää huono-osaisuuden kasautumista luomalla harrastustoimintaa, tuomalla ystäviä ja yksi turvallinen aikuinen, jolle voi soittaa milloin vain.

Haavoittuvassa asemassa olevia lapsia on autettu ottamalla heitä Icehearts-urheilujoukkueisiin. Yhden joukkueen on tarkoitus toimia kerrallaan 12 vuotta, sanoi Suomen Icehearts ry:n järjestöpäällikkö Erika Turunen Helsingin Uutisille (7.12.)

Yksittäisen Icehearts-joukkueen tuoma hyöty yhteiskunnalle voi nousta lähes kolmeen miljoonaan euroon.

–  Sitrassa on laskettu ensimmäisestä Helsingin joukkueesta (2003– 2015) kustannusvaikuttavuus. Sen mukaan joukkueen nettosäästö yhteiskunnalle oli 2,8 miljoonaa euroa, sanoo Suomen Icehearts ry:n toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki. (HU, 7.12.)

Icehearts ry:n sivuilla laskelman ilmoitetaan perustuvan Sitran malliin ja kohortti -87 aineistoon. Ilman työtä ja koulutusta olevien niin sanottujen NEET-nuorten määrän puolittuminen arvioitiin tuovan yhteiskunnalle 1,9 miljoonan euron säästöt. Sosiaalityön kuluissa saatiin 857 000 euron säästö.

Iceheartsilla on 13 eri paikkakunnalla noin 46 joukkuetta, joissa on mukana noin 650 lasta.

Vaikka jokainen joukkue ei toisi lähes kolmen miljoonan euroa säästöä vaan joissakin tapauksissa huomattavasti vähemmänkin, niin silti kuntien kannattaisi laajentaa toimintaa ja antaa sille rahoitusta.

Mitä useampi potentiaalinen NEET-nuori saadaan autettua aikuisuuteen, sitä enemmän yhteiskunta inhimillistyy ja säästää.