Elokapina aktivistien ilmasto-nälkälakko

Elokapina ilmasto-nälkälakko telttoja. Kuva: Mikael Kallavuo

Eduskunnan lähistölle Kansalaistorille pystytetyissä teltoissa kolme aktivistia on ollut nälkälakossa maanantaista 10.8. alkaen. He vaativat Suomen päättäjiltä nopeita ja konkreettisia toimia, joilla ilmastopäästöjä vähennetään 20 prosenttia vuosittain.

Ilmastomuutos uhka koskettaa fyysisesti kaikkia, niin kuin myös nälkälakko:

“Käytämme nälkälakkoa protestin muotona, koska tämä koskee kehollisesti ihan jokaista. Emme voi jättää yhteiskuntamme ja sukupolvemme aiheuttamaa taakkaa tulevien sukupolvien harteille ja vain ihailla nuorten ilmastoliikkeitä”, sanoo Eeva Kaila yhteisessä julistuksessa Nälkälakko tulevaisuuden puolesta (Elokapina, 9.8.).

Nälkälakkolaisia ja aktivisti

Toinen syömälakkoilija Elina Kauppila sanoi Helsingin Sanomille radikaalisuuden auttavan luomaan painetta, koska poliittinen järjestelmä ei ole toiminut riittävän nopeasti ilmastokysymyksissä: ”Hänen mukaansa ympäristökeskustelussa on korostettu liikaa yksilön valintoja, vaikka nopeita poliittisia toimia kriisin ehkäisemiseksi tarvittaisiin.” (HS, 10.8.)

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) saapui paikalle tiistaina keskustelemaan:

– Ministeri vaikutti arvostavansa huoltamme. Vielä meidän konkreettisiin vaatimuksiimme ei vastattu, mutta ympäristöministeriöstä tullaan tapahtumaamme perjantaina keskustelemaan ilmastolaista, ja saamme silloin ääntämme kuuluviin sen suhteen, kertoo Kaila Iltalehdelle (11.8.).

Voima-lehti on raporteillaan seurannut ja tukenut lakkoa. Lakkoilijat vakuuttavat, etteivät aiheuta fyysisesti vahinkoa vaan herättävät mentaalista tilaa ja tuovat esille yhteisen huolen:

”…ilmeisesti häiritsemme teollamme henkistä tilaa. Häiriön voima todennäköisesti kumpuaa nimenomaan siitä, että on raskasta joutua kasvokkain ilmastokriisin tosiasioiden kanssa. Se, että jotkut kantavat niin suurta huolta ja vastuuta yhteisestä ympäristöstä, yhteiskunnasta ja planeetasta, että ryhtyvät nälkälakkoon, tuntuu liioitellulta. Koska jos nälkälakko on mittasuhteiltaan oikea, sehän tarkoittaa, että tilanne on meille kaikille huolettava.” (Voima, 11.8.)

Protestia tukevia ekokapinallisia on kymmeniä (IL 11.8.). He auttavat nälkälakkolaisia ja järjestävät Kansalaistorin teltoilla tapahtumia. Tässä on yksi linkki ohjelmaan.