Erkki Tuomiojan mukaan hallituksen ei pidä myydä 2,5 miljardin arvosta osakkeitaan vaan ottaa nollakorkoista lainaa

Kuva: Olli Urpela / Demarit

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi (9.8.) Demokraatti-lehdelle, että hallituksen ei ole pidä myydä tuottavia osakkeitaan.

Vaikka hallitusohjelmassa valtion osakkeita voidaan myydä 2,5 miljardilla eurolla investointien rahoittamiseksi, niin Tuomiojan mukaan hallitusohjelmassa ei ole mitään sellaista, ”että se estäisi jatkossa järjenkäytön”.

– Päinvastoin olisi järjetöntä myydä pois omaisuutta, joka tuottaa koko ajan tuloja budjettiin, kun sen voi tehdä sellaisella velanotolla, joka ei maksa korkoina mitään, Tuomioja perustelee kantaansa.

Demokraatin mukaan Tuomioja aikoo jatkossakin tuoda tämän mielipiteensä esiin eduskuntaryhmän jäsenenä.

Jos Tuomiojan ja muidenkin asiantuntijoiden neuvoa kuunnellaan ja hallitus päättääkin syyskuun budjettiriihessä ottaa 2,5 miljardia euroa korotonta lainaa, niin hallitus voi saada osakkeillaan huomattavan rahoituspotin sijoitettavakseen eri kohteisiin.

Helsingin pörssin keskimääräinen tuotto 30 vuoden ajalta on ollut kuusi prosenttia. Niinpä 2,5 miljardin euron osakepotti esimerkiksi vain 4–6 prosentin tuotolla antaisi 125 miljoonaa euroa voittoa vuodessa. Eli koko hallituskauden aikana 500 miljoonaa euroa.

Osakkeiden tuottoa on tietenkin mahdotonta täsmällisesti ennakoida etukäteen ja siksi tuo summa voi olla huomattavastikin suurempi tai pienempi. 

Koska osaketuotto on niin epävarmaa, niin hallitus voisi odottaa paljonko tuo 2,5 miljardin osakepotti tuottaa kolmen vuoden aikana ja sijoittaa siitä saadun voiton neljäntenä vuonna eri investointikohteisiin kuten koulujen korjaamiseen ja liikkumisväylien parantamiseen.

  • Mikael Kallavuo