HISTORIAN SUURIN LAKKO: 250 MILJOONAA VASTUSTI INTIASSA UUSLIBERALISMIA

Pääministeri Narendra Modi Gujaratissa 17.huhtikuuta 2017. Kuva: Prime Minister's Office (GODL-India)

Intian pääministeri Narendra Modi on käynnistänyt keväisen uudelleen valintansa jälkeen erittäin uusliberalistisen ohjelman. Se sisältää massiivisia valtion omaisuuden kuten lentoyhtiöiden, rautateiden ja öljyjalostamojen yksityistämisiä.

Kun myös työntekijöiden oikeuksia ollaan huomattavasti kaventamassa, niin se on saanut aikaan historian valtavimman mielenosoitusaallon.

10 ammattiliiton yhteislakkoon osallistui 8.1. eri lähteiden mukaan 250 miljoonaa työläistä. Eli joka neljäs intialainen työläinen ryhtyi koko maan käsittävään lakkoon, joka käsitti muun muassa pankkialan, satamia ja julkista sektoria. Opiskelijatkin osallistuivat lakkoon noin 60 yliopistossa ja instituutiossa, kirjoitti Newsclick (8.1.).

Modin pääministeriyden aikana on ollut jo kolme muutakin koko maan kattavaa lakkoa. Syyskuussa 2016 pidettyyn yleislakkoon osallistui ammattiliittojen mukaan 150–180 miljoonaa työläistä.

Intian yleislakkojen suuruudesta huolimatta niistä on ollut Suomessa yllättävän vähän uutisointia. Jos joka neljäs suomalainen palkansaaja ryhtyisi lakkoon, niin se kuitenkin tarkoittaisi yli 550 000 ihmistä ja siten ohittaisi jopa vuoden 1956 yleislakkolaisten määrän.

  • Mikael Kallavuo