NOBELISTI STIGLITZ OSOITTAA TRUMPIN EPÄONNISTUNEEN TALOUDESSA

Donald Trump joulukuussa 2019. Kuva: The White House from Washington, DC.

Donald Trumpin oletetaan onnistuneen presidenttinä taloudessa niin hyvin, että häntä on vaikea voittaa seuraavissa vaaleissa. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta, jyrähtää talouden nobelisti Joseph Stiglitz tuoreessa artikkelissaan (17.1.20) antaen lukuisia esimerkkejä kuten:

  • Uusia työpaikkoja on syntynyt vähemmän kuin Obaman kaudella. Työllisyysaste on työikäisillä aikuisilla yhä alhaisempi kuin muissa kehittyneissä maissa.
  • Bruttokansantuote (bkt) kasvoi Yhdysvalloissa vain 2,1 prosenttia viime neljänneksellä kun Obaman toisella kaudella kasvua oli keskimäärin 2,4 prosenttia.
  • Leijonan osa bkt:n kasvusta on mennyt rikkaimmille, jotka ovat hyötyneet erityisen paljon Trumpin vuodena 2017 veroalennuspaketista. Sen sijaan valtiolle on kertynyt ennätyksellisesti lähes 1000 miljardin dollarin rahoitusvaje.

Konkreettisen kuvan maan huonosta kehityssuunnasta saa terveystilastoista. Esimerkiksi eliniänodote on laskenut Trumpin aikana. Mikä ei ole ihme, koska presidentti on tehnyt kovasti työtä lisätäkseen ilman sairausvakuutusta olevien määrää, mikä onkin noussut 10,9 prosentista 13,7 prosenttiin, Stigliz toteaa.

Yhdysvalloissa keski-ikäisten kuolleisuus kohosi vuonna 2017 korkeimmalle tasolleen sitten toisen maailmansodan. Vastaavaa Stiglitz ei ole havainnut rauhan aikana missään muualla lukuun ottamatta kuolleisuuden kasvua Venäjällä Neuvostoliiton romahduksen jälkeisinä vuosina.

Trumpin epäonnistumisessa valtion taloudessa ei ole kyse sattumasta, koska presidentin häpeämerkkinä ovat epävarmuus ja ailahtelevaisuus. Menestyäkseen talous tarvitsee luottamusta ja vakautta, Stiglitz tähdentää.

  • Mikael Kallavuo