HX-hävittäjähankinnasta webbiseminaari ti 12.5. mukana mm. Heikki Hiilamo, Pentti Sainio ja Arja Alho

HX-hankkeessa mukana oleva F-35 hävittäjä. Kuva: Wikipedia.

Aika hävittäjä-hankinnoille? -otsikolla käydään tiistaina 12.5. klo 16–18 mielenkiintoinen virtuaaliseminaari, jonka järjestää Vapaus Valita Toisin -yhdistys.

Alustajat ja heidän aiheensa:

  • Professori Heikki Hiilamo: Hävittäjähankinnan hinta – mitä opimme Hornett-hankinnasta?
  • Kauppatieteiden tohtori Eero Lehto: Hävittäjähankinnat ja valtiontalouden kantokyky
  • Tutkijatohtori Markus Mykkänen: Medialobbaus ja toimittajien rooli yhteiskunnallisessa päätöksenteossa
  • Tietokirjailija Pentti Sainio: Hävittäjien aika on ohi. Miksi pitää hankkia uusia?
  • Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho: Rauha ja turvallisuus ilman varustelua.

Kun julkista kriittistä keskustelua HX-hävittäjä-hankinnasta ei ole juurikaan käyty, niin Kaisa Kinnusen vetämästä keskustelusta voinee odottaa paikoin mielenkiintoista. Etenkin kun siihen osallistuva Pentti Sainio on kirjoittanut erittäin kriittisesti hävittäjähankintojen taustoista esimerkiksi teoksissaan: Armeijan hukatut miljardit: Suomen sotajohdon salaisuudet ja Minne Suomi pommittaa?

Uusilla hävittäjillä ei Sainion mukaan enää olisi juurikaan merkitystä Suomen puolustuksessa eivätkä ne siksi olisi hintansa väärtejä:

”Ne eivät pysty torjumaan tänne ilmasta suunnattuja asejärjestelmiä, raketteja ja ohjuksia. Ilmataistelut ovat jo vanhanaikaisia. Suurin uhka olisivat erilaiset raketit ja ohjukset, joita ei pystytä torjumaan, ja maavoimien tukeminen on näille koneille arvoitus. Horneteilta se ei onnistu”, Sainio sanoo. (Ks. Hävittäjät vaarantavat Suomen puolustuksen, Elias Krohn, Kultttuurivihkot, 10.4.19.)

Heikki Hiilamo on puolestaan arvostellut, kuinka Suomen hävittäjähankinnan päävalmisteluun osallistui vain puolustusministeriön ja puolustusvoimien edustajia vuonna 2015. Puolustushallinnolla on Hiilamon mukaan intressi ylimitoittaa asehankintoja ja antaa liian alhaisia lukuja todellisista käyttökustannuksista. (Yle, 21.8.19)

  • Aika hävittäjä-hankinnoille? Vapaus Valita Toisin järjestämä webbiseminaari 12.5. klo 16–18.