Ikkunoiden varjostaminen ulkopuolelta auttaisi viilentämään myös Suomessa

Monissa lämpimissä maissa on perinteisesti asetettu ikkunoiden ulkopuolelle luukkuja tai sälerullaimia, jotka laitetaan varjostamaan kuumina päivinä. Vaikka Suomessa ei ole tällaista rakennusperinnettä, niin siitä voisi luoda uuden ekologisen viilennyskeinon, joka hyödyntäisi tuplaikkunoiden jo olemassa olevaa eristyskykyä.

Suomessa hellepäiviin reagoidaan usein kaihtimilla, jolloin auringonpaiste pääsee lämmittämään kaksoisikkunoiden välisen ilmatilan. Silloin niiden eristävyys heikkenee ja lämpöä alkaa tulvia sisätilaan.

Asunnoissa olisi nyt heinäkuussa helppo kokeilla, kuinka tehokasta on viilentää varjostamalla ikkunoita ulkopuolelta. Esimerkiksi ikkunan ulkopuolelle ripustettu ohut lakanakin alkaa kerätä itseensä lämpöä samantapaisesti kuin ikkunaluukut etelässä. Lakanan voi laskostaa roikkumaan ikkunan yläosasta ja vetää se ikkunan karmin alta sisään, mikäli eristeet antava myöten, kuten ne monissa ikkunoissa tekevät (katso artikkelin kuva).

Kun tällöin tuulikaan ei pääse siirtämään lakanaa syrjään, niin tupla- ja triplaikkunat toimivat lähes yhtä tehokkaina lämmöneristäjinä kuin talvellakin ja hellepäivinä sisälämpötila voi viilentyä huomattavasti. Lakana päästää läpi sen verran valoa, että sisällä on riittävän valoista useimpiin askareisiin.

Illalla ja yöllä asunnon suuria ikkunoita voi avata selälleen ja tehostaa viileän ilman sisääntuloa tuulettimien avulla. Voi laittaa yhden tuulettimen puhaltamaan avatun parvekkeen oviaukon alaosasta sisään. Toisen tuulettimen voi laittaa korkealle työntämään ilmaa ulospäin asunnon perältä esimerkiksi kirjahyllyn päältä.

Tällöin asunnon yläosaan kertynyt kuuma sisäilma virtaa ulos ja tehostettu ilmakierto viilentää rakenteita niin, että mikäli seuraavana aamuna taas lakanalla varjostaa ikkunat ulkopuolelta, niin sisälämpötila voi olla jo huomattavastikin viileämpi.

Koska rakennusten viilentämiseen saatetaan lähitulevaisuudessa tarvita yhä enemmän energiaa, niin hallitus voisi edistää ilmastotavoitteitaan tukemalla sopivien varjostuskeinojen yleistymistä Suomessa.

Julkinen sektori voisi edelläkävijänä hankkia kokeilumielessä rakennustensa etelänpuolisiin ikkunoihin markiiseja, sälerullaimia ja Etelä-Euroopasta tuttuja ulkokaihtimia ja jakaa tietotaitoa parhaiksi osoittautuvista keinoista.

MIKAEL KALLAVUO