JOONA-HERMANNI MÄKINEN YLESSÄ: VEROTULOJA LISÄÄ 1500 MILJOONAA EUROA – ILMAN VERONKOROTUKSIA

Kuva: Aapo Huhta

Taloutta tutkivan Pareconin Suomen osaston varapuheenjohtaja Joona-Hermanni Mäkinen esitti Ylen kolumnissaan (24.10.) kolme verotuskohdetta, joista valtio voisi saada 1500 miljoonaa euroa lisää tuloja:

  1. Monikansalliset yritykset kiertävät veroja 650 miljoonalla eurolla. ”Suuryritysten aggressiiviseen verosuunnitteluun voidaan ja tulee puuttua”, Mäkinen tähdentää.
  2. Vakuutuskuoriin on sijoitettu jopa 40 miljardia euroa ja verojen maksua ”voidaan lykätä” loputtomiin. Jos niistä maksettaisiin normaali pääomavero, niin valtiolle kertyisi satoja miljoonia euroja.
  3. Listaamattomien yritysten osinkoja verotetaan käytännössä sitä kevyemmin ”mitä enemmän omistaa. Kansantaloudelle järjestely on haitallinen ja se sotii yleistä oikeudentajua vastaan, Mäkinen kirjoittaa.

Näissä kolmessa esimerkissä on kyse lähes 1500 miljoonan euron summasta, jolla esimerkiksi voi korjata vanhustenhoidon hoitajamitoitusta ja pienentää peruskoulujen ryhmäkokoja neljänneksellä.

”Eikä tämä edes vaatisi veronkorotuksia. Rikkaat ja suuryritykset vain maksaisivat veronsa normaalien veroprosenttien mukaan,” Mäkinen toteaa.

  • Joona-Hermanni Mäkinen on kirjoittanut muun muassa The New York Timesiin ja Jacobin Magazineen.