Kangasmaskien suosituksissa täyskäännöksiä, nyt Saksa, Ranska, WHO ja USA suosittelevat käyttöä kodin ulkopuolella

Kuvituskuva, Cottonbro.

Ranskassa ei aikaisemmin pidetty maskien käyttöä välttämättömänä, mutta viime perjantaina maan lääketieteen akatemia ilmoitti, että maskien tulisi olla pakollisia. Ranskan hallitus reagoi nopeasti ilmoittamalla ”ei-lääketieteellisen ”vaihtoehtoisten” maskien tuotannon aloittamisesta ja tilaavansa kaksi miljardia kasvomaskia Kiinasta, uutisoi France24 (5.4.).

Saksassa kasvomaskien käytön nostetaan aivan keskeiselle sijalle, jotta liikkumisrajoituksia voidaan alkaa höllentämään:

”Saksalaisista huippuasiantuntijoista koostuva tutkijaryhmä ilmoittaa lausunnossaan, että hengitysmaskien käyttö on ensisijaisen tärkeä suojaustoimenpide, kun koronaviruspandemian takia asetettuja liikkumisrajoituksia aletaan purkaa”, uutisoi Helsingin Sanomat (6.4.)

Myös Yhdysvalloissa kangasmaskien käyttöä on suositeltu viime perjantaista lähtien. Päätöstä perustellaan sillä, että ne heikentävät epidemiaa eivätkä vaaranna terveydenhuollon hengityssuojainten saatavuutta.

Maailman terveysjärjestö WHO on aiemmin suhtautunut kielteisesti maskien käyttöön, mutta viime perjantaina WHOn hätätilajohtaja Mike Ryan kertoi tukevansa suosituksia kotitekoisten hengityssuojainten käytöstä julkisilla paikoilla.

– Varmasti voidaan nähdä olosuhteita, joissa sekä kotitekoisten että kangasmaskien käyttö yhteiskunnassa voi auttaa taudin kokonaisvaltaisessa vastustamisessa, hän sanoi Reutersin mukaan. (3.4.)

Oxfordin yliopiston epidemiologi tohtori Peter KaHung Chan on viitannut Guardianille tutkimuksista, joiden mukaan kasvomaskit olivat osa Hongkongissa toimivaksi todettuja keinoja (1.4.). Myös johtava kiinalainen asiantuntija George Gao näkee maskien puuttumisen Yhdysvaltojen ja Euroopan keinovalikoimasta ”suurena virheenä”.

Kangasmaskit ovat jo käytössä tai pakollisia myös Itävallassa, Tshekissä, Slovakiassa, Bosnia-Herzegovinassa ja Turkissa.

Tekeeköhön Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus pian saman päätöksen ja antaa vahvan suosituksen kasvomaskien käytöstä? Kangasmaskeja on helpommin saatavilla markkinoilta kuin korkean suojaustason hengityssuojaimia, joten niitä voitaisiin hankkia Suomeen nopeasti huomattavia määriä.

Suomessa Kuntaliitto jo patistaa kuntia selvittämään, mitkä yritykset voisivat nopeasti alkaa kankaisten suusuojainten tuotannon. (Yle, 6.4.)

  • LISÄYS klo 11:55: Yle uutisoi (klo 10:10) elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kertoneen Säätytalolla toimittajille, että Suomessa aletaan valmistaa hengityssuojaimia 2–3 yhtiön toimesta toukokuussa. Tavoitteena on valmistaa 200 000 kappaletta vuorokaudessa. Tällöin kestänee noin 25 päivää eli kesäkuun taitteeseen asti ennen kuin viisi miljoonaa maskia on valmistettu.
  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että Suomen olisi tilattava Kiinasta satoja miljoonia kappaleita maskeja ja suojatuotteita seuraavina kuukausina: ”Puhumme kuitenkin sadoista miljoonista kappaleista näitä tuotteita, mitä Suomeenkin pitäisi pystyä saamaan tässä seuraavien kuukausien aikana, eikä missään varastoissa sellaista määrää tällä hetkellä ole”, Lehtonen sanoo Mediuutisten artikkelissa: Hus-johtaja: Suomi kaipaa lisää satoja miljoonia kasvomaskeja, ainoa ratkaisu on Kiina (6.4.).
  • Lisäys 9.4. klo 18:30: Yle uutisoi, kuinka laajan saksalaisen tieteellisen tutkimuksen avulla on havaittu, ettei korona voi juurikaan levitä pintojen koskettelun kautta, koska virus kuolee nopeasti erilaisilla pinnoilla. Ilmeisesti kuivuuteen. Todellisuudessa tartunnat näyttävät tapahtuneen hieman pidempiaikaisessa yhdessäolossa ja ilmateitse. Tämä tarkoittanee, että vähintäänkin kangasmaskien käyttö olisi hyvä tehdä Suomessakin pakolliseksi kodin ulkopuolella.

MIKAEL KALLAVUO