Espanja toteuttamassa perustulon niin nopeasti kuin mahdollista

Nadia Calviño, 14.1. 2020. Foto oficial del Consejo de Ministros. https://www.lamoncloa.gob.es/gobierno/Paginas/index.aspx

Espanjan hallituksen valtiovarainministeri Nadia Calviño sanoi perustulon toteutuvan niin nopeasti kuin mahdollista, uutisoi Bloomberg 6.4.

Perustulo toteutetaan pilottina, jonka päätarkoituksena on auttaa eri tilanteissa olevia perheitä. Hallituksen tarkoituksena on, että perustulosta tulee pysyvä väline, ministeri sanoi espanjalaisen La Sextan haastattelussa (5.4. ). Yksityiskohtaisempia tietoja ministeri Calviño ei maininnut.

Kansan Uutisten artikkelin mukaan pääministeri Pedro Sánchezin (sd.) PSOE-puolue ja vasemmistopuolue Podemos ”sopivat hallitusohjelmassaan tammikuussa, että Espanjaan luodaan perustulo”. Artikkelissa viitataan El Pais-lehden tietoihin, jonka perusteella Espanjan hallitus kaavailisi 440 euron suuruista perustuloa kuukaudessa. (KU, 8.4.)

Suomessa kansanedustaja Pia Lohikoski (vas.) ehdotti jo 19.3. koronakriisin takia väliaikaista perustuloa. Se olisi hänen mielestään näissä olosuhteissa järkevää.

”Perustulo maksettaisiin jokaiselle työikäiselle riippumatta siitä, onko työtön, palkansaaja tai yrittäjä. Se vähentäisi huomattavasti byrokratiaa ja toisi ihmisille selkeyttä ja mielenrauhaa näinä epävarmoina aikoina. Samalla se lisäisi pienituloisten ostovoimaa ja auttaisi meitä pääsemään taantumasta yli, varsinkin jos talouskriisi pitkittyy”, Lohikoski sanoi eduskunnassa 19.3.

  • Mikael Kallavuo