Kuluttajat pelastamaan ilmastoa sertifikaatilla ja yhteistilauksilla?

Kuva: Austin Kehmeier, Unsplash

Ilman nopeita ja kattavia päästövähennyksiä lämpötilan nousu ei pysähdy 1,5 asteeseen arvioidaan hallitustenvälisessä ilmastopaneeli IPCC:n tuoreessa raportissa. Hälytyskellot soivat jo korviahuumaavasti, varoitti YK:n pääsihteeri António Guterres ja kehotti välittömiin toimiin fossiilisesta energiasta pois siirtymiseksi.

Kuluttajat ja kansalaisjärjestöt voisivat yhteistyöllä nopeuttaa siirtymistä ilmastoystävälliseen tuotantoon. Ne voisivat luoda ilmastosertifikaatin ilmastoystävällisillä yhteistilauksilla.

Uusiutuvan energian hinta on laskenut jo osittain jopa alle fossiilisperäisen energian hintatason. Valtaosa tuotteista voitaisiin siis jo valmistaa lähes ilmastoneutraalisti ilman, että se uhkaisi kilpailukykyä. Lisäksi ilmastotuotteille on jo laaja kysyntä, kun tulevaisuudestaan huolestuneita lienee jo yli miljardi keskiluokkaista kuluttajaa.

Sertifikaatti: Just Cool Products

Tuotteiden hiilineutraalius tulee osoittaa omalla sertifikaatilla, jolla olisi positiivisia vaikutuksia. Kun Kaliforniassa määrättiin lailla autoihin pakollinen katalysaattori, niin monet autotehtaat laittoivat saman tien katalysaattorit myös muualle vietäviin autoihin. Katalysaattorit koettiin kilpailu- ja imagovaltiksi ja ne levisivät nopeasti moniin maihin.

Hiilineutraalisertifikaatti toisi paljon tärkeämmässä asiassa suuren imagoedun ja siten etua kilpailukyvylle. Ennakkotilauksissa ja sertifikaatissa voitaisiin huomioida asteittain myös pitkäikäisyys ja kierrätettävyys. Näin tuettaisiin kestävämpää luonnonvarojen käyttöä ja annettaisiin tukea Degrowth-liikkeelle.

Ei mittavia alkuinvestointeja eikä varastoja

Sytyttävänä kipinänä kansalaisjärjestöt voivat tehdä yhteistilauksia hiilineutraaleille tuotteille.

Helpointa on aloittaa halvoista ja kevyistä tuotteista tilaamalla esimerkiksi lakanoita, pyyhkeitä, paperia, kyniä ja niin edelleen. Kevyet tuotteet voidaan toimittaa tuottajalta postin avulla suoraan tilaajille, jolloin ei tarvita erillistä varastointia ja jakeluverkostoa. Eri maiden posteilla on sopivia logistiikkapalveluja, joilla maahan saapuvan lähetyksen (tai kontin sisältö) jaetaan suoraan tilaajille.

Näin kampanjassa ei tarvita suurta postitus- ja pakkausarmeijaa.

Kuhunkin tilaukseen tarvitaan yleensä minimäärä tilauksia. Tilausten hallinnointi voidaan nykyään toteuttaa hyvin vaivattomasti Mesenaatti-yhteisökeräystä vastaavilla järjestelyillä. Jolloin kukin kampanjaan osallistuva laittaa tilille ennakkomaksun. Mikäli tilauksia ei tule tarpeeksi, niin summa palautuu suoraan maksajan tilille.

Kampanjan tarvitsema rahoitus voitaisiin liittää hiilineutraalien ennakkotilausten järjestämiskuluihin, joten se ei aiheuttaisi sitä edistäville järjestöille kohtuuttomia rasitteita vaan pikemminkin laajenevaa verkostoitumista.

Suurilla kansalaisjärjestöillä on usean miljoonan suuruinen jäsenmäärä, joiden avulla tieto uudesta sertifikaatista voi levitä nopeasti. 

Ei idealismia

Uusiutuvan energian hinnan ennakoidaan halventuvan lähivuosina. Suomessa professori Peter Lund on arvioinut uuden uusiutuvan energiateknologian ylittäneen ratkaisevan kynnyksen, joka tulee edelleen laskemaan ekosähkön hintaa lähivuosina.

Nyt monessa yrityksessä tehdään todennäköisesti laskelmia, milloin niiden kannattaisi siirtyä uusiutuvan energian käyttöön.

Uuden kansainvälisen ilmastoringin riittävän suuret ennakkotilaukset ja sertifikaatti voivat yhdessä olla hyvin monelle yritykselle se ratkaiseva sysäys ja tuki, joka auttaa tekemään konkreettisen päätöksen siirtyä ilmastoystävälliseen tuotantoon.

  • MIKAEL KALLAVUO

Lisäys 11.8. klo 9.15:

YK:n pääsihteeri António Guterres esittää välitöntä päästöjen vähentämistä IPCC:n raportin takia:

”Report is a code red for humanity. The alarm bells are deafening [- -]

We need immediate action on energy. Without deep carbon pollution cuts now, the 1.5-degree goal will fall quickly out of reach. This report must sound a death knell for coal and fossil fuels, before they destroy our planet.” (YK, 9.8.21)