Laura Lindstedt piti kohutun Finlandia-palkintopuheensa, kun Sipilän hallitus oli huseerannut vasta kuusi kuukautta…

Kuva: Heini Lehväslaiho

Laura Lindstedtille myönnettiin kirjallisuuden Finlandia-palkinto vuonna 2015. Kiitospuheessaan hän ruoski hallitusta niin säkenöivästi, että somemaailma kupli kuukausia:

”Tarvitseeko minun ääneen sanoa, mitä meidän johtavat poliitikkomme ovat tunkeneet koulutuksen, sivistyksen, tieteen ja totuuden ideaalien paikalle? Sieltä löytyvät huiputus, sumutus, kulutus ja kuristus – kaikki nämä lyhyen tähtäimen näennäisratkaisut, joiden seurauksista myös tulevat sukupolvet joutuvat kärsimään, elleivät päättäjät pian havahdu hereille innovaatiounistaan.” (Laura Lindstedt, 26.11.2015)

Rohkea puhe on yhä katsottavissa Yle Areenassa.

Kolme vuotta myöhemmin Glorialle antamassaan haastattelussa Lindstedt ei luokittele itseään mielipidevaikuttajaksi vaan sanoo vain käyttäneensä hyväksi tilanteet, joissa häntä kuunnellaan:

”Nykyisen hallituksen politiikka suuntaa meitä kohti luokkayhteiskuntaa. Suomi järkkyy perustavanlaatuisella tavalla. En uskalla edes ajatella, millainen se on  kymmenen vuoden kuluttua ihmisille, jotka eivät ole vakituisissa töissä tai muuten varakkaita.” (Gloria, 5.10.18.)

Toivottavasti Lindstedtille avautuu vielä monia tilanteita, joissa häntä kuunnellaan ja joissa hän rohkeudellaan murskaa väyliä Suomen jääkenttiin.

  • Mikael Kallavuo