Miksi Antti Rinne viivyttää tulevaisuusinvestointeja 500 miljoonalla eurolla?

Kuva: Jukka-Pekka Flander/ SDP

Kesäkuussa hallitus julkaisi kolmen miljardin euron listansa tulevaisuusinvestointeihin ja ”yhteiskunnallisesti tärkeisiin kokeiluihin”.  Siinä on monia lupaavia kohteita kuten:

  • 10 miljoonaa euroa asunnottomuuden poistamiseksi,15 miljoonaa sähköautojen latausinfrastruktuuriin,18 miljoonalla kävelyn ja pyöräilyn edistämistä, 40 miljoonaa euroa harrastuksiin koulupäivän yhteydessä,
  • 80 miljoonan siirtymäkannustin öljystä muihin lämmitysmuotoihin, 120 miljoonaa tärkeisiin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisohankkeisiin, 208 miljoonaa kehitysyhteistyöhön ja 216 miljoonaa euroa luonnonsuojelun rahoitukseen jne.

Alun perin listasta oli tarkoitus rahoittaa 1,5 miljardilla eurolla puolet jo ensi vuonna, mutta  yllättäen pääministeri Antti Rinne (sd.) supisti sen investoinnit vain miljardiin.

– Kertaluontoisten menojen lisäys voi olla ensi vuonna vain miljardin, Rinne sanoi Ylelle 22.8.

Kun Rinteen hallitusta mediassa jatkuvasti kritisoidaan pienistäkin viivästymisistä, niin 500 miljoonan euron leikkaus ensi vuodelle antaa oppositiolle lukuisia uusia aiheita valittaa entistäkin äänekkäämmin viivyttelystä.

Eikö Rinteen hallituksen kannattaisi toimia päinvastoin ja toteuttaa jo kesäkuussa julkistamansa investointien rahoituslupauksensa nopeasti ja mahdollisimman näyttävästi?

Etenkin kun valtio saa liki korotonta lainaa, niin hallituksen ei tarvitsisi myydä edes osakkeita rahoittaakseen uusia investointejaan. 

  • Mikael Kallavuo