Risto Isomäen nerokas ilmastosankari taistelee nyt 2030-luvulla

Uusimmassa romaanissaan Risto Isomäki kuvaa ilmastokatastrofia 2030-luvulla. Öljy-yhtiöt ovat ryhtyneet entistäkin häikäilemättömimpiin toimiin, vaikka lämpötilat ovat nousseet niin, että korkean ilmankosteuden aikoina ihmisiä alkaa kuolla ilman jäähdytyslaitteita kuumilla alueilla.

Osa Afrikasta on öljyteollisuuden ja valtavan korruption takia kaaoksessa ja tahallaan sytetyt tulipalot puskevat ilmaan valtavasti hiilidioksidia.

Toivoa kuitenkin kajastaa eräällä Afrikan alueella, jonka erittäin karismaattista johtajaa jo Isomäen aikaisemmista romaaneista tuttu sankari Lauri Nurmi päättää ryhtyä auttamaan.

Tarkoitus on alkaa kuljettaa yli kilometrin pituisella laivalla Afrikasta biomassaa varastoihin ja paluumatkalla tuoda arktiselta alueelta jäätä Afrikkaan. Valtava alus kulkee ekologisesti leijapurjeilla ja hyödyntää merivirtoja.

Ilmastokatastrofin luomassa pelottavan realistisessa kehikossa juonen käänteet kuin luonnostaan hoputtavat pikaiseen lukemiseen.

Virtuaalilaseilla käytävissä sotapeleissä Risto Isomäki myös havainnollistaa, kuinka miljardien heittämistä kaivoon on tämän vuoden lopussa tehtävä valinta 64 uudesta hävittäjästä. Parhainkaan niistä ei kykene puolustamaan Suomen kaupunkeja ja sähköverkkoja vaan kaikki hävittäjät tuhoutuvat Venäjän S-400 ilmatorjuntaohjuksia vastaan.

Lisäksi hävittäjien päästöt kumoaisivat noin kaksi kolmasosaa hallituksen viime keväänä aikaansaamasta turvetuotannon alasajon hyödyistä (katso sivut 60–71 ja 390–391).

Osa Suomen upseereista ja valtaosa maailman öljyteollisuuden johtajista edustavatkin romaanissa fossilisoituneita käsityksiä ja arvoja.

  • Yli 20 teosta kirjoittanut Risto Isomäki on saanut European Science Fiction Associationin palkinnnon ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon elämäntyöstään.
  • Risto Isomäki, Atlantin kuningatar, 394 s., Into, 2021.
Risto Isomäki, kuva: Eemeli Nättinen.

MIKAEL KALLAVUO