Amnestyn pääsihteeri: vapauttakaa Julian Assange ja luopukaa syytteistä

Julian Assange elokuussa 2014 Lontoossa. Kuva: David G Silvers. CC BY-SA 2.0

Britanniassa on 27–28. lokakuuta oikeudenkäynnin istunto, jossa käsitellään Julian Assangen luovuttamista Yhdysvaltoihin.

Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard on äskettäin vaatinut Julian Assangen välitöntä vapauttamista ja Britanniaa olemaan luovuttamatta Assangea Yhdysvaltoihin.

Hän tuomitsee sen, ettei ketään ole asetettu vastuuseen Yhdysvaltojen väitetyistä sotarikoksista Afganistanissa ja Irakissa samalla kun rikoksia julkisuuteen tuonut on vaarassa joutua elinikäiseen vankeuteen.

Pääsihteeri Agnès Callamard on suorapuheinen:

”It is a damning indictment that nearly 20 years on, virtually no one responsible for alleged US war crimes committed in the course of the Afghanistan and Iraq wars has been held accountable, let alone prosecuted, and yet a publisher who exposed such crimes is potentially facing a lifetime in jail.”

Lehdistön vapaus on vakavasti uhattuna Yhdysvalloissa ja muualla Amnestyn tiedotteen mukaan. Julian Assange on noudattanut samoja käytäntöjä, kuin mitä tutkivat toimittajat päivittäin tekevät.

Siksi Assangen luovuttaminen kriminalisoisi journalistisia toimia ja antaa mahdollisuuden Yhdysvalloille ja muille tahoille ottaa kohteekseen kustantajia ja toimittajia lähes missä tahansa valtiossa, varoittaa Amnesty.

  • Amnestyn tiedote: US/UK: “Drop the charges, stop the extradition and free Julian Assange,” says Amnesty head
  • Artikkeli Amnestyn vuosi sitten tekemästä vaatimuksesta: Amnesty: USAn luovuttava Julian Assangen syytöksistään ja Britannian torjuttava luovutuspyyntö

MIKAEL KALLAVUO

Lisätietoa esimerkiksi tästä artikkelista. Ajankohtaisia päivityksiä ”Assange Defense Committeen” ylläpitämästä nettisivustosta, jonka johtokuntaan kuuluvat muun muassa Noam Chomsky, Daniel Ellsberg ja Alice Walker.

Facebookissa on Assange Defence -sivusto: https://www.facebook.com/assangedefense

Twitterissä Assange Defence -tili julkaisee uusia päivityksiä.