Risto Linturi: Nyt on Suomessakin toimittava!

Italiassa epidemia on vasta alussa – 122 ihmistä miljoonasta on sairastunut. Terveydenhuoltojärjestelmä on kuitenkin jo nyt ylikuormittunut, tehohoitopaikat loppuneet ja tänään kuoli yli 2% kaikista tähän saakka sairastuneista. Tartuntojen kasvu on 25% päivätahdissa – tällä vauhdilla sairastuneiden määrä satakertaistuu maaliskuun loppuun mennessä elleivät karanteenitoimet tehoa. Kiinassa rajut toimet tehosivat!

Italiassa sairastuneita on nyt yli 7 tuhatta ja kuolleita 366, vaikka epidemian alusta on vasta runsaat kaksi viikkoa. Viikon verran Italiaa jäljessä ovat Saksa, Ranska, Sveitsi, Espanja, Belgia, Hollanti, Norja ja Ruotsi – Suomi on paria viikkoa jäljessä. Viikon parin päästä olemme kaikki tilanteessa, jossa tehohoitopaikat ovat loppuneet ja joudutaan priorisoimaan sitä, kenet yritetään pelastaa. Todellisuudessa tehohoitopaikkoja on riittävästi kansanedustajille ja ministereille, jos sellainen kriisi tulee – ei meille muille. Iranissa 10% kansanedustajista on jo sairastunut. Kuolleita siellä ei kukaan osaa kunnolla laskea. Tämä on siis vain vähäinen alku. Yritetään pysäyttää tämä alkuunsa.

Suomella on nyt valmius ja organisaatio tähän vastaamiseksi. Toimenpiteitä on suunniteltu. Nyt on poliittinen päätös, otetaanko toimet käyttöön. Väistämätön olisi paras kohdata ajoissa – olemme toistaiseksi olleet onnekkaita huolimattomasta THL:n ohjeistuksesta ja löperöstä testaustoiminnasta huolimatta. Meillä on vähemmän tartuntoja kuin Ruotsissa tai Norjassa – vai johtuisiko se vain siitä, ettei meillä testata edes oireisia, jotka ovat tulleet Italiasta.

Nyt painetta siihen, että hallitus panisi valmistellut 1. vaiheen toimet täytäntöön. Tämä olisi tärkeää sekä siksi, ettei kohtaamisten rajoittamisella ole niin suurta merkitystä enää sitten, kun tartunnat ovat laajasti levinneet, mutta myös sen vuoksi, että luottamus suomalaiseen järjestelmään ja sen toimivuuteen säilyisi – siihen, jota THL-sekoilu on nakertanut.

Ja, mitä itsekunkin kannattaa tehdä:
1. vähentäkää kaikkia kohtaamisia
2. ajoittakaa pakolliset käynnit heti
3. varustautukaa eristäytymään
4. käykää etätöissä ja etäkoulussa
5. ei puhvetteja, ei joukkoliikennettä
6. peskää käsiä ja opetelkaa virusten leviämistä
7. jos olette ikääntyneitä – tehkää sovinto!

(Kirjoitus on julkaistu Risto Linturin Facebook-sivulla 8.3.)

RISTO LINTURI

  • Risto Linturi on laaja-alainen tulevaisuudentutkija. Hän on viime aikoina seurannut koronavirus COVID-19 leviämistä eri maissa.