Sanna Marin mukaan taksilakia ollaan jo korjaamassa

Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia (CC-BY-4.0)

Viime heinäkuussa voimaan astunut taksilaki on saanut aiheellista kritiikkiä, sanoi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) Ylen aamu-tv:ssä (9.6.). 

– Laki on heikentänyt taksien saatavuutta, hinnat ovat nousseet ja Kela-kyytien kanssa on ollut merkittäviä ongelmia. Siihen liittyy myös harmaaseen talouteen ja ihmisten turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä, Marin totesi. 

Marinin mukaan kokonaisuutta tullaan arvioimaan ja korjauksia tullaan tekemään.

– Tämä työ on jo käynnistetty, ja hallitusohjelmassa on tästä selvä kirjaus, Marin painottaa.

Taksilaissa onkin korjattavaa:

  • Taksiliitto kuvasi ministeri Anne Bernerin aikaansaamaa taksilakia täysin epäonnistuneeksi tiedotteessaan 9.4.19.
  • Taksiliiton mukaan veronkiertokin näyttää lisääntyneen: ”Esimerkiksi viime joulukuussa taksialan liikevaihto laski 5,6 prosenttia, vaikka kyytien kysyntä on pysynyt ennallaan ellei kasvanut”, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoi Ylelle (18.6.).
  • Maaliskuussa Uudellamaalla tarkastettiin 106 taksiajoneuvoa, joista 63:ssa oli ollut huomautettavaa. Kahta autoa ei ollut rekisteröity taksiksi. Yhtä kuljettaa epäiltiin törkeästä (1,7 promillen) rattijuoppoudesta ja kahdella ei ollut edes ajokorttia. Lisäksi kaksi kuljettajaa olivat etsintäkuulutettuja. (HS, 30.3.19)
  • Erityisryhmien edustajista peräti 74 prosenttia piti taksimarkkinoiden vapautumista huonona asiana ja vain 8 prosenttia positiivisena (s. 16, Taksiliikenteen koettu palvelutaso ja kokemukset liikennepalvelulaista).
  • Uudistuksen jälkeen taksimatkojen hinnat nousivat Uudellamaalla 14 prosenttia. (Yle, 7.3.19).