Suomen ympäristörikokset huumekaupan suuruisia 

Kuvituskuva

Suomesta viedään laittomasti jätteitä 60 miljoonalla eurolla vuosittain, arvioidaan kansainvälisessä Blockwaste-tutkimuksessa, jossa oli mukana Suomen Poliisiammattikorkeakoulu.

Ympäristörikosten hyöty on liki huumebisneksen sadan miljoonan euron suuruusluokkaa, kertoi Poliisihallitus 5.8.

Asiakirjojen jätekoodeja ja painoja on helppo väärentää, koska ne perustuvat viejän omaan ilmoitukseen. Lisäksi yleisesti käytössä olevalla nykyteknologialla asiakirjojen väärentäminen on yhä helpompaa.  ”Rahtikirjoissa jäte voidaan määritellä totuudenvastaisesti kaupalliseksi tuotteeksi, jäteluokituksesta poistuneeksi ”end-of-waste”materiaaliksi, henkilökohtaiseksi omaisuudeksi tai ”vihreäksi jätteeksi”, jonka vienti on sallittua.” (s.50Ympäristörikoskatsaus 2019)

Esitutkintaan päätyneiden ympäristörikosten määrä kasvoi viime vuonna 10 prosenttia. Talouselämän artikkelissa (31.7.) pidetään törkeiden ympäristörikosten määrän kaksinkertaistumista erittäin huolestuttavana, koska ne aiheuttavat vakavimmat ja kalleimmat vahingot.

Ympäristöministeriön lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönnin mukaan valvovia viranomaisia on vähennetty liikaa ja hän toivoo Rinteen hallituksen ryhtyvän toimiin asian kohentamiseksi. (Yle5.8.)

  • Mikael Kallavuo