TALOUSNOBELISTI STIGLITZIN MUKAAN PELASTUMME VAIN MIKÄLI UUSLIBERALISMISTA LUOVUTAAN

Joseph E. Stiglitz. Kuva: Wikipedia, (CC BY 3.0)

Presidentti Bill Clintonin talousneuvonantajana ja Maailmanpankin pääekonomistina toiminut nobelisti Joseph Stiglitz on juuri kirjoittanut erittäin voimakkaan artikkelin, jonka otsikko on suomennettuna: Uusliberalismin loppu ja historian jälleensyntyminen.

Siinä hän painottaa, että vaikka 40 vuoden ajan uusliberalismin on luvattu tuovan vaurautta, niin se onkin hidastanut talouskasvua ja rikastuttanut vain harvoja.

Eri puolilla maailmaa ihmiset tuntevat tulleensa petetyiksi, kun palkkamaltti, sosiaaliturvan heikennykset ja julkisen sektorin pienentäminen eivät tuoneetkaan luvattua vaurautta.

Valtava pettymys suuntautuu nyt vallitsevaa järjestelmää ja sen eliittiä kohtaan. Stiglitz varoittaa sen ruokkivan oikeistopopulistisia tieteen ja tiedon vastaisia tuhoisia suuntauksia.

Ainoa keino sivilisaation ja planeetan pelastamiseksi on taloudessa uusliberalismista luopuminen ja samalla kulttuurinen paluu valistuksesta peräisin olevan tiedon, vapauden ja demokratian kunnioittamiseen, Stiglitz kirjoittaa.

Joseph Stigliz on syvällisesti käsitellyt uusliberalismin haittoja ja niiden ratkaisua uusimmassa teoksessaan People, Power, and Profits, (W.W.Norton, 2019).

  • Mikael Kallavuo