Taloustutkimuksen Rahkonen: Keskustan palattava alkiolaisuuteen

Santeri Alkio (1862–1930)

Keskustan kannatus romahti katastrofaalisesti Sipilän hallituksen aikana. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkonen nimitti romahdusta shokkihoidoksi, jonka takia keskusta on pakotettu palaamaan alkiolaisille juurilleen.

– Keskusta kävi vähän harharetkillä viime vaalikaudella. Sitä ei voinut kauhean alkiolaiseksi sanoa, Rahkonen sanoi Suomenmaalle 11.7.

Jos keskusta palaa alueellisuuden, alkiolaisen sivistyksen ja perheiden vahvaksi puolustajaksi, niin Rahkonen ei ala soitella kuolinkelloja vaan uskoo äänestäjien palaamiseen.

Jos uudistumista ja alkiolaisille juurille palaamista ei tapahdukaan, voi kannatus jämähtää nykysijoilleen Rahkosen mukaan. (Suomenmaa11.7.)

Poliitikkona, kirjailijana ja Ilkan päätoimittajana Santeri Alkio (1862–1930) ohjasi niin monin tavoin keskustalaisuutta, että jätti puolueeseen alkiolaisuuden käsitteen. Keskusta-puolueen nettisivuilla on Santeri Alkion sitaatti, joka avaa alkiolaisuuden perusluonnetta:

Monta kertaa ovat ihmiset haaveilleet tavarain tasaisempaa jakoa. Siitä ei olisi mitään hyötyä niin kauan kuin sivistysmäärät pysyvät niin epätasaisina. Mutta jos oppi ja sivistys saataisiin ajetuksi tasaisemmin, silloin katoaisivat luokkarajat itsestään.”(Santeri Alkio, 1907)