Arviolta 50 000 täyssähköistä tai ladattavaa henkilöautoa Suomeen tänä vuonna

Kuva: Mikael Kallavuo

Joitakin sähköautomalleja voi joutua odottamaan vuoden ja ehkä siksi yhä useampi ostaa suoraan ulkomailta käytetyn sähköauton. Täyssähköautojen ja ladattavien osuus maahantuoduista käytetyistä henkilöautoista on ollut peräti 45 prosenttia alkuvuodesta lähtien Tieto&Tendit artikkelin mukaan (22.6.22). Koko vuonna saatetaan siis maahantuoda noin 20 000 ladattavaa henkilöautoa.

Suomessa rekisteröidään noin satatuhatta uutta autoa vuosittain. Ladattavia oli noin 34 prosenttia tammi – huhtikuussa ja kesäkuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista. 

Mikäli trendi jatkuu, niin vuoden aikana 30 000 uutta henkilöautoa on joko täyssähköisiä tai ladattavia. Kun mukaan lasketaan käytettyinä maahantuodut, voi Suomen liikenteeseen tulla yhteensä noin 50 000 sähköllä ladattavaa autoa.

Polttoaineiden hinnannousu voi vielä nostaa kiinnostusta sähköauton hankkimiseen, kun 43 prosenttia autoilijoista on vähentänyt ajojaan polttoaineiden korkeiden hintojen takia:

– Polttoaineen hinta on selvästi ylittänyt monen suomalaisen kipukynnyksen, ja omaa liikkumista harkitaan entistä tarkemmin, sanoo toimitusjohtaja Pertti Korhonen Fintrafficista (30.6.).

Mikäli sähköautojen trendi jatkuu noususuhdanteisena, niin ehkä jo kolmen vuoden kuluttua sähköllä ladattavien henkilöautojen määrä alkaa lähestyä 70 000 auton vuosittaista lisäystä. Se on ollut Suomen ilmastopaneelin (9.11.2018) ja myös SITRAn suositus, jotta Suomi saavuttaisi ilmastopäästötavoitteensa liikenteen osalta. 

Mikael Kallavuo