Tutkija Tervala arvioi, että menetämme ehkä sata miljardia, jos koronaa ei tukahduteta nopeasti

Juha Tervala, VTT, dosentti, Taloustieteen kandiohjelman johtaja Helsingin yliopisto.

Mikäli koronan takia eritysrajoituksia pidetään yllä useita kuukausia, niin bruttokansantuotteessa voidaan menettää 55–99 miljardia euroa 2020-luvulla, laski Helsingin yliopiston taloustieteen tutkija Juha Tervala eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle (17.4.).

”Laskelman tulos on raju. Se on niin raju, että pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen täytyy tarkoin miettiä, miten koronavirusepidemiaa vastaan jatkossa kamppaillaan. Yritetäänkö tautia hidastaa vai halutaanko se tukahduttaa?”, kirjoitettiin Tervalan laskelmista uutisoineessa Suomen Kuvalehden artikkelissa (20.4.).

Lausunnossaan Tervala viittaa viiden tutkijan näkemykseen, jonka mukaan Suomessa koronaepidemia on vielä tukahdutettavissa, mikäli testauskapasiteettia nostetaan ja viruksen kantajia ja heidän kontaktejaan jäljitetään. (Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt, SK, 3.4.)

Paljon työvoimaa vaativaan epidemian tukahduttamiseen olisi Tervalan laskelmissa taloudellisesti järkevää käyttää jopa 2,4– 4,8 miljardia euroa muun muassa terveydenhoitoon vaikka toimien onnistumisen todennäköisyys olisikin vain 2–9 prosenttia. (s. 2 ja 34. Koronapandemian arvioidut vaikutukset tuotantoon ja verotuloihin.)

Valinta ”hidastamis- ja tukahduttamispolitiikan välillä on todella tärkeä. Mitään näin tärkeää valintaa ei ole tehty vuosikymmeniin”, Tervala sanoo Suomen Kuvalehden mukaan.

Kumman tien hallitus valitsee, sillä tulee olemaan vaikutusta myös hyvinvointivaltiomme rahoituspohjaan. Hidastamispolitiikan takia Suomi voi menettää Tervalan laskelmien mukaan vuosina 2020–29 nykyarvoltaan jopa 42 miljardin verotulot.

MIKAEL KALLAVUO