Tutkimus: 76 prosenttia kannattaa tai hyväksyy HX-hävittäjähankinnan siirtämisen

Lähde KAKSin tutkimus: https://kaks.fi/wp-content/uploads/2020/07/tutk-isoja-julkisia-hankintoja-lykattava-ja-havittajahankinnat-siirrettava-tulevaisuuteen.pdf

Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämän tuoreen (25.7.) tutkimuksen mukaan suomalaisista 76 prosenttia tukee tai hyväksyy hävittäjähankinnan siirron useamman vuoden päähän aiemmin suunnitellusta aikataulusta.

Vain 17 prosenttia vastustaa siirtämistä ja 6 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

SDP kannattajista 89 prosenttia ja vihreistä 83 prosenttia hyväksyy hävittäjähankintojen siirron myöhäisempään ajankohtaan.

Opposition kannattajistakin 68 prosenttia kannattaa tai vähintäänkin hyväksyy hävittäjähankinnan siirtämisen.

”Kaikkien puolueiden kannattajista vähintään kolme viidestä voisi vähintään hyväksyä hävittäjähankintojen siirron myöhäisempään ajankohtaan.” (s. 1)

Tutkimuksen 12 supistustoimen listasta hävittäjähankinnan lykkäys oli kolmantena.

Kun hallituksessa ja eduskunnassa pohditaan mahdollisia leikkauksia, niin tutkimustulos kansalaisten enemmistön selkeästä tahdosta on otettava huomioon. Etenkin kun 10 miljardin euron HX-hävittäjähankinta on 20–30 miljardin euroon nousevine käyttökuluineen kaikkein suurin julkinen hankinta vuosikymmeniin.

  • Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Haastatteluja tehtiin tuhat kesäkuun taitteessa (30.5.- 4.6 2020). Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mikael Kallavuo