UNOHDA TRUMPIN VALHEET, TÄSSÄ USAN TALOUDEN OIKEA TILA. TYÖNTEKIJÄT EIVÄT OLE HYÖTYNEET MITÄÄN

Robert Reich Texasin yliopistossa syyskuussa 2015. Kuva: Wikipedia.

(Artikkeli on suomennos prof. Robert Reichin tuoreesta (6.2.) ”Common Dreams” -lehdessä julkaisemasta artikkelista.)

En ensin aikonut kommentoida Trumpin valheiden täyteistä valtiontilanteen tiedotusta, mutta emävalheet– erityisesti taloudessa – olivat niin suuria, että tunnen olevani pakotettu. Tässä dokumentoitavaksi valtion todellinen tila:

1. TYÖPAIKAT:

Kuukausittainen uusien työpaikkojen määrä väheni 223 000 työpaikasta (vuonna 2918) 176 000 työpaikkaan vuonna 2019. Työikäisten aikuisten työllisyysaste on kasvanut vähemmän kuin Obaman aikana elpyneessä taloudessa ja on yhä selvästi alhaisempi kuin muissa kehittyneissä maissa. Uusia työpaikkoja myös syntyy merkittävästi hitaammin kuin Obaman aikana.

2. PALKAT: Ansioiden nousu on hidastunut, paitsi osavaltiossa joiden minipalkka kohosi. Tyypillinen kotitalous on köyhempi, kuin mitä se oli ennen finanssikriisin alkamista vuonna 2007. Kokoaikaisen miestyöntekijän mediaaniansio (ja kokoaikaisia työpaikkoja on vain onnekkailla) on yhä yli kolme prosenttia vähemmän, kuin mitä se oli 40 vuotta sitten.

3. VEROT: Trumpin ja republikaanien veroleikkaukset ovat olleet valtava epäonnistuminen. Meille luvattiin yritysten investointien lisääntymistä, mutta ne ovat vähentyneet jo kolmen neljännesvuoden aikana – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009 suuren taantuman. Sen sijaan veroleikkaukset saivat aikaan ennätyksellisen ahminnan osakkeiden takaisinostoissa – noin 800 miljardia vuonna 2018.

Lisäksi se on johtanut valtionvelan ennätykselliseen vajeeseen (lähes tuhat miljardia dollaria verotusvuonna 2019) maassa, jonka oletetaan rauhan aikana olevan lähellä täystyöllisyyttä. Vähäisistä investoinneista huolimatta Yhdysvaltojen on massiivisesti lainattava ulkomailta: tuoreimpien tilastojen mukaan ulkomaisia lainoja otettiin vuodessa lähes 500 miljardia dollaria. Se on yli 10 prosentin nettolisäys Yhdysvaltain velkamäärään vain yhdessä vuodessa.

Leikkaukset eivät ole lainkaan hyödyttäneet keskiverto työntekijöitä. Vaan päinvastoin, jos vuoden vuoden 2017 veroleikkaukset toteutetaan, ne nostaisivat veroja useimmissa kotitalouksissa, jotka eivät kuulu ylimpään tuloviidennekseen.

4. KAUPPA: Vuonna 2018 kirjattiin suurin kaupan alijäämä. Myös Kiinan kanssa käytävän kaupan alijäämä kasvoi lähes neljänneksellä vuodesta 2016.

5. KASVU: Viimeisen vuosineljänneksen kasvu oli vain 2,1 prosenttia, paljon vähemmän kuin Trumpin lupaamat 4, 5 tai jopa 6 prosenttia. Ja jopa vähemmän kuin Obamana toisen kauden 2,4 prosentin keskimääräinen kasvu. Tämä on huomattavan huono suoritus, kun otetaan huomioon 1000 miljardin velkavaje elvytys ja äärimmäisen alhaiset korot.

6. TYÖNTEKIJÖIDEN OIKEUDET: Trumpin hallinto on systemaattisesti heikentänyt työntekijöiden oikeuksia. Yli kahdeksan miljoonaa työläistä tulee kärsimään Trumpin ylityö säännöstöstä. Työntekijät saisivat 1,4 miljardia dollaria vähemmän kuin vuoden 2016 säännöksellä. Lisäksi Trumpin hallinnon luoma säännös yhteis-työnantajille tulee maksamaan työntekijöille miljardi dollaria.

7. TERVEYS: Miljoonat yhdysvaltalaiset ovat menettäneet sairausvakuutuksensa ja vakuuttamattomien määrä on noussut vain parissa vuodessa 10,9 prosentista 13,7 prosenttiin. Jo aikaisemmin alhainen eliniänodote putosi Trumpin ensimmäisenä ja toisena vuotena. Lisäksi keski-iän kuolleisuus nousi vuonna 2017 korkeimpaan tasoonsa sitten toisen maailmansodan.

8. ILMASTO: Ilmastomuutokseen liittyvät taloudelliset tappiot ovat saavuttaneet jo uusia ennätyksiä Yhdysvalloissa, joka on kärsinyt enemmän kiinteistövahinkoja kuin mikään muu maa – kohoten noin 1,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuonna 2017.

Robert Reich

  • Robert Reich on Kalifornian Berkeleyn yliopiston professori (Public Policy) ja vanhempi tukija kehittyvien talouksien Blum Centerissä. Hän on myös toiminut Clintonin hallituksen työministerinä, jonka perusteella Time-lehti nimesi hänet 1900-luvun kymmenen tehokkaimman ministerin joukkoon kuuluvaksi. Reich on kirjoittanut 15 kirjaa, mukaan lukien bestsellerit ”Aftershock”, ”The Work of Nations”, ”Beyond Outrage” and ”Saving Capitalism”. Hän on myös perustaja-toimittaja ”The American Prospect” -lehdelle, puheenjohtaja Common Causissa, jäsen American Academy of Arts and Sciencesissä ja ollut luomassa palkittua dokumenttia: ”Inequality For All”. Reichin uusien teos on ”The Common Good”. Hän on ollut luomassa Netflixin alkuperäistä ”Saving Capitalism” -dokumettia, jota esitetään parhaillaan.

(Käännös: Mikael Kallavuo)