50 euroa kaikkein köyhimmille eläkeläisille

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Joka kymmenes eläkeläinen on vaikeuksissa ruuan, lääkkeiden ja liikkumisensa maksamisessa. Heidän tilanteensa kohenee, kun hallitus nostaa noin 116 000 takuueläkettä saavien eläkettä 50 eurolla nettona.

Korotus astuu voimaan vuoden 2020 alusta, jonka jälkeen takuueläke on noin 835 e/kk.

– Olemme iloisia ja ylpeitä voidessamme esittää tuntuvaa 50 euron korotusta pienimpiin eläkkeisiin. Tämän esityksen myötä korotuksen saisivat he, joiden arjessa lisäraha tuntuu kaikista voimakkaimmin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo. (10.7.)

Kansaneläkettä korotetaan 31 eurolla 659 euroon. Kaikkiaan noin 500 000 muun eläkeläisen tukea nostetaan myös hieman. 

Rinne lunasti ensimmäisen osan lupauksestaan

Hieman yli vuosi sitten Antti Rinne (sd.) lupasi korottaa pienimpiä eläkkeitä, mutta niin että korotukset toteutettaisiin useamman vuoden aikana. Sanatarkasti Rinne lupasi:

”100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin” 

Kun Rinteen hallitus on istunut vasta kuukauden ja jo nyt lähettää lausuntokierrokselle eläkkeiden korottamisen, niin ripeys antaa toivoa, että myös loput Rinteen lupaamat korotukset toteutuvat lähivuosien aikana.

Mikäli eduskunnan oppositio rajusti kritisoi hallituksen ensimmäisen korotuksen pienuutta, niin on aiheellista kysyä, paljonko oppositio itse haluaisi korottaa alle 1400 euron eläkkeitä. Olisiko oppositio valmis tukemaan, että pieneläkkeitä nostetaan kaavailtuun sataan euroon nettona esimerkiksi jo vuonna 2021?

Jos eivät, niin ivaava kritiikki saattaa olla niin epäuskottavaa, että se kääntyy esittäjiänsä vastaan.

  • Mikael Kallavuo