HOIVAROBOTIT YHÄ TIETEISFANTASIAA

Wakamaru. Kuva: Wikipedia, Nesnad - Own work  CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Media on liioitellut hoivarobottien kykyä korvata ihmistyötä, kirjoittaa aihetta perusteellisesti tutkinut filosofi Jaana Parviainen sosiologien Ilmiö-mediassa (17.9.).

Esimerkiksi vuonna 2015 uutisoitiin jääkarhukasvoisesta Robear-nostorobotista, josta ennakoitiin saatavan paljon apua Japanin vanhustenhoidossa. Todellisuudessa kyseinen 140-kiloinen robotti tarvitsi kaksi ihmistä avukseen. Toinen ohjasi sitä manuaalisesti ja toinen auttoi potilasta varmistaen samalla nostotilanteen turvallisuuden. 

Vain kuukausi lehdistötiedotteen jälkeen tutkimusjohtaja Toshiharu Mukai tunnusti, että robotti oli aivan liian monimutkainen eikä sen käyttö ollut riittävän turvallista. Kaupalliseen tarkoitukseen soveltuvan mallin kehittäminen on Jaana Parviaisen käsityksen mukaan lopetettu.

Samoin on laita monien muiden robottimallien kanssa. Esimerkiksi kotiapurobotti Wakamaru lanseerattiin vuonna 2005, mutta sillä ei ollut kysyntää, joten uusia malleja ei ole sen jälkeen tuotu markkinoille. ”Nykyään se on esillä lähinnä robotiikkanäyttelyissä”, kirjoittaa Parviainen.

Laajasti tunnettua hyljerobotti Paronia on myyty vain 5000 kappaletta eikä muistakaan ole tullut menestystä.

Jotkut tutkijat ovat liioitelleet hoivarobottien nopeaa tuloa, mikä Parviaisen mukaan on ongelmallista, koska se voi johtaa virheelliseen ennakointiin hoiva-alan suunnittelussa. Robotteja voidaan esimerkiksi hankkia liian aikaisin sellaisiin tehtäviin, joissa se ei olisi taloudellisesti tai inhimillisesti katsoen järkevää.

”Päätöksentekijät ja poliitikot ovatkin vaikeiden ratkaisujen edessä miettiessään, millaisten tulevaisuuden teknologiaskenaarioiden varaan ikääntyvien hoivapolitiikkaa olisi järkevää tällä hetkellä suunnitella”, Parviainen kirjoittaa.

Hienomotorisilta ominaisuuksiltaan parhaana Parviainen pitää saksalaisen Frauenhoferin Care-O-bot 4 -robottia, mutta siitäkään ei ole tulossa lähiaikoina kaupallisia sovellutuksia.

Kun katsoo Frauenhofin esittelyvideoita, niin robotin varsinaisesta toimintakyvyistä on vaikea saada yleiskuvaa. Tosin tarkkaavainen katsoja saattaa havaita, kuinka nostaessaan ruusun robotti on samalla vähällä kaataa maljakon, mikä näkyy aivan tämän videokuvan alareunassa…

  • Mikael Kallavuo