TUOMIOJA: Kapitalismi tullut tiensä päähän

Kuva: Demarit

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi kasvottoman kapitalismin tuottavan epätasa-arvoisuutta ja aiheuttavan ekologista sekä sosiaalista tuhoa Ylen Politiikkaradiohaastattelussa (23.9.).

– Elämme maailmassa jossa kapitalismin linnakkeissakin, viimeksi Financial Timesissa, on otettu selvästi kantaa, että kapitalismi, tämä pelkkään osakkeenomistajien arvon kasvattamiseen tähtäävä järjestelmä, on tullut tiensä päähän, Tuomioja sanoo.

Arvioiden mukaan kahdeksan ihmistä omistaa yhtä suuren varallisuuden kuin puolet ihmiskunnasta, mitä Tuomiojaa sanoi pitävänsä täysin kestämättömänä.

Monopoliasemassa kapitalismi toimii tehottomasti, mikä on tullut Suomessa esille esimerkiksi Carunan yksityistämisessä. Digi-maailmaa tulisi kaikkien voida käyttää, mutta nyt yksityiset digitaaliset tietojärjestelmät aiheuttavat ongelmia tiedon kululle. Siksi myös tämä voisi olla luonnollisen monopolin aihe, Tuomioja esitti.

Yhteiskunnassa on alueita, jotka on syytä pitää kansallisissa käsissä. Erkki Tuomioja ei näe mitään järkeä nyt myydä valtion omaisuutta, kun valtio saa ilmaiseksi negatiivisella korolla lainaa:

– Jos valtio luopuu satoja miljoonia tuottavasta omaisuudesta rahoittaakseen investointeja, niin siinähän ei ole mitään järkeä. Sen vuoksi minusta kannattaisi unohtaa tällä hetkellä kaikki tällaiset myyntisuunnitelmat ja mieluummin ottaa sitä lainaa jos on tarvis, toteaa Tuomioja.

  • Mikael Kallavuo