GRETA THUNBERG: NYT ALKAA KOHTALOMME 2020-VUOSIKYMMEN

Greta Thunberg Euroopan parlamentissa, huhtikuussa 2019. Kuva: Wikimedia Commons.

Madridissa YK:n ilmastokokouksen täysistunnossa Greta Thunberg piti (11.12.) voimakkaan puheen, jossa syytti johtajia harhauttamisesta ja johtamisen puutteesta.

”Todellinen vaara on, kun poliitikot ja toimitusjohtajat antavat vaikutelman ikään kuin todellinen toiminta olisi käynnissä, eikä tosiasiassa lähes mitään ole tehty lukuun ottamatta viekasta tilinpitoa ja luovaa julkisuuden hallintaa”, Thunberg sanoo Democracy Now:n julkaisemassa videossa

Hiilidioksidia voidaan päästää enää alle 340 gigatonnia ilmakehään, jotta ilmasto ei lämpene yli 1,5 Celsius-asteen kriittisen rajan. Tällä rajalla on 67 prosentin mahdollisuus, että ei synny peruuttamattomia ketjureaktioita kuten jäätiköiden sulamista ja ikiroudan sulamista artiksella.

Nykyisellä päästötahdilla tuo raja tulee vastaan kahdeksassa vuodessa, Thunberg varoittaa.

2020-luku on kohtalon vuosikymmen

2020-luku määrittää tulevaisuutemme, Thunberg sanoi. Hänen mukaansa on yhä toivoa, mutta se ei tule hallituksista eikä yhtiöistä. Se tulee tavallisista ihmisistä, jotka ovat heräämässä:

”Todellisuudessa, kaikki historian suuret muutokset ovat tulleet ihmisistä. Meidän ei tarvitse odottaa. Voimme aloittaa muutokset juuri nyt. Me, ihmiset.”

Gretan puheen jälkeen lavalle tungeksi suuri joukko kansalaisaktivisteja turvamiesten estelyistä huolimatta. Aktivistit ympäröivät Thunbergin ja aloittivat positiivisen uhmakkaina yhteislaulun.

  • Mikael Kallavuo