ISLANNISSA, SKOTLANNISSA JA UUDESSA-SEELANNISSA NAISPÄÄMINISTERIT PANOSTAVAT ARVOIHIN JA HYVINVOINTIIN BKT:N OHELLA

Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir. Kuva: NordForsk/Kim Wendt. CC BY 2.0

Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir kannusti eri maiden hallituksia priorisoimaan perhe- ja luontoystävällisiä arvoja. Islanti on itse panostamassa lisää mm. urheiluun ja taiteeseen ehkäistäkseen depressiota, uutisoi BBC (3.12.).

Bruttokansantuotteen (bkt) mittarit aliarvioivat elämänlaatua eivätkä anna oikeaa kuvaa hyvinvoinnista. Pääministeri Jakobsdottir sanoikin islantilaisen runoilijan vitsailleen, kuinka ”seksi vaimon kanssa ei kasvata bkt:tä mutta prostituoidun kanssa kasvattaa.” (BBC, 3.12.). 

Islanti kuuluu Skotlannin ja Uuden-Seelannin kanssa hyvinvointia edistävien hallitusten ryhmään (Wellbeing Economy Governments group). 

Uusi-Seelanti julkaisi toukokuussa 2019 ensimmäisen hyvinvointibudjetin, jossa suositun pääministeri Jacinda Ardernin johdolla otetaan talouskasvun ohella huomioon uusia arvoja, kuten tyytyväisyyden elämään, lapsiköyhyyden poistamisen ja kansalaisten osallistamisen:

”Budjetti osoittaa, että voit olla sekä taloudellisesti vastuullinen että inhimillinen, pääministeri Jacinda Ardern iloitsi budjetin julkaisemisen jälkeen. (Reuters, 30.5.19)

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoo Skotlannissa ryhdytyn jo vuonna 2007 kiinnittämään huomiota tulojen epätasa-arvoon, lasten tyytyväisyyteen ja viheralueisiin. Asettamalla epätasa-arvolle yhtä suuri arvo kuin talouden kilpailukyvylle, vahvistamme sitoutumistamme reiluun työhön, joka antaa tyydytystä ja on hyvin palkattua, pääministeri sanoi TED-puheessaan (30.7.19).

Myös Suomen hallituksella olisi nyt otollinen tilaisuus alkaa uuden naispääministerin johdolla pohtia, kuinka Suomeen saadaan oma, inhimillisyyttä painottava hyvinvointibudjetti.

  • Mikael Kallavuo