TOIMITTAJA LAURI NURMI PITÄÄ VUOTOJA TARPEELLISINA

Kuvituskuva.

Yhteiskunta olisi epäaito, jos politiikan toimittajille ei vuodettaisi tietoja, sanoi Ylen Kulttuuriykkösen vieraana (9.12.) ollut Lauri Nurmi.

Politiikka on kamppailua vallasta ja kun kamppaillaan vallasta, niin joskus ihminen on ihmiselle susi. Median on siksi Nurmen mukaan ainakin yritettävä kertoa, mikä on kulloinkin taustalla oleva todellinen motiivi.

Ilman vuotoja ”poliitikot voisivat pitää tv-kameroiden edessä julkisuuden hallintaesityksiään, ja me vain kommentoisimme, millainen on kampaus ja miten huoliteltu artikulaatio on”, Nurmi kärjistää.

Suomen Kuvalehden toimittaja Salla Vuorikoski puhui samassa lähetyksessä skuupin ajoituksen merkityksestä. Esimerkiksi yksi Sirpa Paateron allekirjoittama muistio Postista julkaistiin vain kaksi minuuttia ennen asiaa käsitelleen tärkeän A-Studion alkamista.

Toimittaja Nurmi myönsi, että myös hänellä oli ollut jo aiemmin 95 prosentin varmuudella samat vuodetut paperit. Hän ei silti käynyt syyttelemään julkaisu ajoitusta osaksi salaliittoa, jolla Rinne kaadettiin, vaan se sijaan puhui yleisemmällä tasolla, kuinka tärkeätä toimittajien on nähdä, milloin jokin vuoto onkin osa ”mediaoperaatioita”, joilla yritetään ohjata medianarratiivia. Politiikan toimittajien on oltava varuillaan, kun valtaa käyttävä huomaa vuodon takia olevansa todellisissa vaikeuksissa, koska silloin:

”Vallankäytössä tehdään melkeinpä kaikki mahdollinen, jotta saataisiin tämä tietojen tuoma narratiivi käännettyä itselleen edulliseen suuntaan,” varoittaa Nurmi.

Voidaan tehdä harhaanjohtavia vastavuotoja, jossa toiselle tiedotusvälineelle annetaan papereja, jotka ohjaavat toiseen suuntaan. Apuna tässä toimivat muun muassa viestintätoimistot. Tekir-toimisto Nurmen mukaan jopa mainostaa tekevänsä ”mediaoperaatioita”. Joissakin tapauksissa toimittajat ovat langenneet tällaisiin vastaoperaatioihin, hän totesi.

Lauri Nurmi on uutisoinut mm. keskustan yrittäjäsiiven osuudesta Antti Rinteen (sd.) pääministeriyden kaatamiseen ja entisen ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aikeesta loikata perussuomalaisista.

  • MIKAEL KALLAVUO