Kaivoslaki-kansalaisaloitteella on kiire

Kuvituskuva

Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn, sen kerättyä tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Rinteen hallitus on luvannut päivittää kaivoslakia, mutta kansalaisaloite on monissa kohdissa tiukempi.

Kalevan mukaan kansalaisaloite tarkoittaisi monin kohdin kaivoslain perinpohjaista uudistamista.

”Aloite vaatii esimerkiksi maanomistajien suostumusta jo malminetsintävaiheessa. Nyt luvan voi saada Tukesilta myös ilman tätä.” (Kaleva 15.7.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (16.7.) pidetään aloitteen radikaalimpana vaatimusta kaivannaismineraalien kuulumista valtiolle ja maanomistajille. 

Pahamainen kaivosyhtiö alkaa elokuussa malminetsinnän Suomessa

Maailman kolmanneksi suurimalla kaivosyhtiö Rio Tintolla on erittäin huono maine ympäristön saastuttamisen, lahjonnan ja ihmisoikeusrikosten takia. Norjan valtion eläkeyhtiö onkin vetänyt sijoituksensa pois kaivosyhtiöstä ilmoittaen syyksi Rio Tinton aiheuttamat vakavat ympäristöongelmat. 

Suomessa Rio Tinto saa alkaa elokuussa malminetsinnän Suonenjoen, Konneveden, Rautalammin, Pieksämäen, Hankasalmen ja Kangasniemen kuntiin sijoittuvalla 1500 neliökilometrin suuruisella alueella. Lisäksi Rio Tintolla on varausilmoitushakemukset myös Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, kirjoittaa (9.7.) Savon Sanomat.

Kun on täysin mahdollista, että lisää hyvinkin suuria kaivosvaltauksia on tulossa, niin Suomen lepsun lainsäädännön uudistamiselle on jo kiire.

Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite on jo valmiin lain muotoon kirjoitettu. Tärkeän asian jouduttamiseksi hallituksen olisi hyvä ottaa se uuden kaivoslain pohjaksi.

  • Mikael Kallavuo