Lentovero-kansalaisaloite kerää allekirjoituksia

Lentovero on käytössä jo Ruotsissa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Norjassa. Suomessa ei ole vielä vastaavaa veroa. 

Suomen lentoveron kansalaisaloitetta on valmisteltu ilmastoaktiivien kampanjaryhmässä. Mukana ovat mm. Maan ystävät, DodoLuonto-Liitto ja Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.

Aloitteen voi allekirjoittaa täällä  ja kampanjasivusto on tässä.

Lentäminen on henkilöautoilua haitallisempaa

Suomalaisten lentomatkailu tuottaa noin neljän miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt, kun huomioidaan edestakaiset ulkomaanlennot. Lisäksi muun muassa vesihöyryvanojen ja typen oksidien arvioidaan ainakin kaksinkertaistavan lentämisen kokonaispäästöjen vaikutukset ilmastolle. 

Siksi lentomatkailun ilmastovaikutukset voidaan laskea vähintään 8 miljoonaan tonniin, kun henkilöautoliikenteen päästöt olivat ”vain” noin 6 miljoonaa tonnia muutettuna hiilidioksidiekvalenteiksi vuonna 2017. 

Ympäristökeskuksen erikoistutkija Johanna Niemistö pitää kaksinkertaistavaa vaikutusta miniminä.

– Joissain tutkimuksissa puhutaan kahden ja viiden välillä olevista kertoimista. Nykytietämys suuntautuu suunnilleen kahteen, Niemistö sanoo (Yle, 15.1.19).

Lentämisen koko ilmastovaikutus voi siis pahimmassa tapauksessa olla puolitoista tai jopa kolme kertaa henkilöautoilua suurempi.